KOMENTAR RENATA BARETIĆA

Tim team's team

Renato Baretić
Renato Baretić
Više o autoru

Bionic
Reading

Valja nam se strpjeti još samo tjedan dana, i za to se vrijeme usrdno moliti da bog pomogne Politbirou do petka pronaći dovoljan broj bezrepih domoljuba relativnog morala, po mogućnosti stručnih i iskusnih

Dovraga sve! Imao sam već - što u kompjuteru, što u glavi - tri četvrtine kolumne o tome kako pod hitno moramo ukinuti institut predsjedničkog (ili bilo čijeg!) pomilovanja pravomoćno osuđenih kriminalaca. I dok sam tražio efektnu poveznicu te teme s očiglednim gemišt-pomilovanjem Predraga Matića u Klemmovoj kleti (taj slučaj fascinantnom je lakoćom propušten ispod svih medijskih i analitičarskih radara, premda zavređuje odmah biti debelim slovima upisan u Zlatnu knjigu hrvatske političke dosljednosti!!!) osvanuo je na svim portalima - On! Jolly Manolly novog doba, Milijan Brkić, od milošte "Vaso"! Lijepo kaže čovjek, i svi ga portali citiraju gotovo u promil istim riječima, da će temeljni kriterij pri izboru pomoćnika i zamjenika ministara biti - domoljublje. Tek nakon toga, krenut će se od temelja naviše: "da su časni i pošteni ljudi koji nemaju repova, te imaju kompetencije, sposobnost, znanje, iskustvo u pojedinom resoru."

Znači, prvo domoljublje, onda podrezani repovi, a tek na kraju znanje i iskustvo. Imenovanja novih pomoćnika i zamjenika ministara, onih koji neće biti nikakvi uhljebi poput ove bande prethodničke (a premijerova će, zna se, i ovaj put biti zadnja, jer jedino on odlučuje, znamo već) najavljena su za kraj sljedećeg tjedna, što znači da pod hitno treba nabaviti dostatnu količinu patriometara, onih flastera, čuli ste sigurno za njih, koji se ukriž nalijepe čovjeku na čelo i za manje od minute, promjenom boje i snagom prianjanja, dijagnosticiraju razinu domoljublja u glavi. Žurnosti postupka na ruku ide i to što neće biti nužno raspisivati javni natječaj za nabavu, budući da ta politička pomagala proizvodi samo jedna farmaceutska tvrtka na svijetu.

Paralelno s provođenjem te prve, temeljne selekcije, krenut će se u hitnu nabavu dovoljnog broja repomjera, izravnom pogodbom sa srpskim proizvođačem, diljem reg..., pardon, susjedstva, poznatom po modelu "Vučko 2014". Precizno mjerenje i kompariranje milimetarske kratkoće repova među već provjerenim i filtriranim domoljubima potrajat će do četvrtka, kad bi se hitno trebalo pristupiti provjeri časti preostalih kandidata. To pak ne bi trebalo potrajati dugo - em je malo kandidata preostalo, em je kraj tjedna blizu, em je čast, baš kao i moral, naučili smo neki dan, nešto jako relativno. U noći s četvrtka na petak (jer, kako je kazao Brkić, "radit ćemo od 0 do 24") provjeravat će se i te neke kompetencije, sposobnosti, znanja i iskustva, tako da u petak u podne premijer može donijeti svoju konačnu, inokosnu i posve autonomnu odluku, te gradu i svijetu objaviti tko sve čini Tim team's team.

Nacija će konačno odahnuti, a svježe odabrani kadar moći će se kroz subotu upoznati sa stanjem u resorima, da bi u nedjelju spremno sinkronizirano poduzeo prvu stručnu i strukturnu reformu: pošao na misu, u skladu sa smjernicama što ih je, otprilike u isto vrijeme kad i Brkić kriterije, objavila nova ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić: "Jedino nas božja snaga i pomoć mogu izvući iz svega. Naravno, uz naš trud, ali sigurno da sami ne možemo".

Domoljublje kao temeljni kriterij i božja pomoć kao ključni alat - to je, ukratko, točno ono što je Hrvatskoj i njezinoj novoj vladi, na onom protokolarno-inaugurativnom sastanku prije desetak dana preporučio (pače - prema insajderskim informacijama - gotovo ultimativno naložio, na ivici diplomatskog bontona!) Khaled Sakr, novi šef misije MMF-a u Hrvatskoj. Upravo je on, tvrdi moj izvor, prvi kazao i "nemate vremena budućnost hrvatskog naroda i države prepustiti na milost i nemilost trenutnom stanju u gospodarstvu i svemu ostalom" - riječi što ih je doslovno u petak ponovio Milijan Brkić.

Dakle, valja nam se strpjeti još samo tjedan dana i za to se vrijeme usrdno moliti da bog pomogne Politbirou do petka pronaći dovoljan broj bezrepih domoljuba relativnog morala, po mogućnosti stručnih i iskusnih za mjesta pomoćnikâ i zamjenikâ jednako tako bezrepim, domoljubnim, relativno moralnim, stručnim, iskusnim i kompetentnim ministrima. Izostane li takav rezultat, značit će to samo jedno: da se nismo dovoljno molili. I bit ćemo si sami krivi za sve što nam uslijedi.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.