OSVRT DAMIRA PETRANOVIĆA

HDZ i Hajduk: Dosta ste spasili, ne spašavajte više ništa!

14.10.2015 u 12:22

Bionic
Reading

Tomislav Karamarko po svemu sudeći shvatio je da se na temama poput nogometa izbori možda ne mogu dobiti, ali u svakom slučaju mogu izgubiti. Pa čak i u Dalmaciji, tom stranačkom bastionu koji na gotovo redovnoj bazi pokazuje naznake stockholmskog sindroma

I tako je šef HDZ-a na skupu u Šibeniku ničim izazvan najavio akciju čiji je sam spomen sledio krv u žilama svakom prosječno informiranom navijaču splitskog Hajduka. Sprema se, kaže, pomoći tom klubu, nacionalnom simbolu i neodvojivom dijelu hrvatskog identiteta, od propadanja koje je navodno na djelu.

Mašala. Treba imati obraza i muda usred Dalmacije progovoriti o nogometu a ne spomenuti Zdravka Mamića - nego, dapače, baš u njegovom stilu implicirati da je cijeli problem upravo u lošem Hajduku i da je za 'razdor sjevera i juga' krivica isključivo na nesposobnim, jalnim i isfrustriranim venecijancima.

Treba već ozbiljno početi sumnjati da ovaj čovjek jednostavno želi izgubiti izbore.

Jer, samo su dvije opcije moguće kad bismo pokušali proniknuti u motive Karamarkovog samoubilačkog upada na sportski teren.

Prvi, moguće je da mu je govor pisao osobni savjetnik za medije Miljenko Manjkas, bivši Mamićev zaposlenik zadužen za marketing i donedavni šef jednog doista HDZ-ovskog internetskog portala, na kojemu su sudionici prošlogodišnjeg masovnog prosvjeda u Splitu proglašeni kriptokomunistima, udbašima, jugonostalgičarima i orjunašima.

I drugi, postoji šansa da ciljano glasačko tijelo HDZ-a nisu ljudi nego ovce.


Već je postalo dosadno ponavljati da upravo ta stranka održava na pozicijama cijelu krimogenu vrhušku domaćeg nogometa, da konkretnom glasačkom mašinerijom jedanaest od sedamnaest članova vodstva Hrvatskog nogometnog saveza blagoslivlja njihovo otimanje sporta narodu, da prima donacije čovjeka koji je okupirao dvije velike institucije i koristi ih - sada je sumnja već poprilično opravdana - za milijunsko bogaćenje sebe i članova svoje obitelji.

I koji je uspio cijelu državu natjerati da svoj nekadašnji sportski ponos bojkotira ili ignorira. Čak i Zoran Milanović je, evo, ovih dana shvatio sav užas i neizdrživost cijele situacije.

Sad, mjesec dana prije izbora.

Uglavnom, taman kad se nekako zaboravilo da je prije par mjeseci HDZ bio protiv Zakona o sportu koji bi barem teoretski mogao nešto popraviti te kad se stranačka okupacija sporta ionako već smatra prirodnim stanjem stvari, eto ti Karamarka koji javno obećava da će 'vratiti Hajduk tamo gdje pripada'. Po istom modelu po kojemu će srediti situaciju u riječkoj kulturi, pretpostavljamo.

Valjda i njega misli predati u ruke Zdravku Mamiću? Ili, što je možda čak i gore, iz kluba potjerati demokratski izabrano vodstvo i staviti neke svoje ljude?

Nije da taj film već nismo gledali: upravo politički instalirani HDZ-ovci u samo dvadeset godina čak dva puta uspjeli su doslovno uništiti dalmatinski simbol i gotovo potpuno izbrisati sav njegov moralni kredibilitet. Iza svakog njihovog pohoda na Poljud, počevši još od Nadana Vidoševića, ostajale su stotine milijuna kuna minusa i policijske ladice prepune zanimljivih spisa.

I sada, kad su navijači gotovo potpuno uveli red i počistili sav taj kaos prethodnih operacija spašavanja, mjesec dana uoči izbora obećavaju im se nove bitke. Uzbudljivo.

Ima ona jedna čuvena scena iz Smojinog 'Maloga Mista' u kojoj vatrogasna vježba krene ukrivo pa okupljena gomila nakon prilično velike štete apelira na Roka Prča da sve obustavi. 'Dosta ste spasili, ne spašavajte više ništa!' viču dok iz općinske zgrade leti namještaj.

Eto ti, Tomislave, najboljeg savjeta. Ne pomaži i ne spašavaj ako boga znaš.

A ako mu je već stalo do nogometa, sporta koji inače ne prati pa gotovo ni ne zna tko je Zdravko Mamić, bilo bi dobro objasniti mu da može biti koristan čak i ako ne sjedi u premijerskoj fotelji.

Neka samo skine šape s njega.