OSVRT NEVENA BARKOVIĆA

Tko je pravi branitelj na ovoj dramatičnoj fotografiji?

29.05.2015 u 11:43

Bionic
Reading

Dramatična fotografija koju je na sinoćnjem prosvjedu na Markovu trgu snimio Pixsellov fotograf Željko Lukunić dočarava sav jad i bijedu jučerašnjeg pokušaja mini puča

Fotografija koja kod svake dobronamjerne i miroljubive osobe jednostavno mora izazvati osjećaj jeze prikazuje prosvjednike koji nasrću i hvataju za vrat mladog interventnog policajca, djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, istog onog ministarstva čiji su djelatnici prvi krenuli u obranu Hrvatske početkom 90-ih godina.

Pogled na tu fotografiju nameće pitanje: tko je zapravo branitelj na toj slici? Je li to onaj koji na ulazu u crkvu golim rukama davi hrvatskog policajca ili je branitelj upravo taj mladi policajac koji brani demokratski i pravni poredak u državi?

Ako je suditi prema poruci rođakinje policajca s fotografije, koja je sinoć objavljena na Twitteru, polovica rodbine interventnog policajca na kojeg su fizički nasrnuli prosvjednici sudjelovala je u Domovinskom ratu i, naravno, oni ne sudjeluju u prosvjedu.

Onaj tko silom nasrće na državne institucije i pravni poredak države sve je samo ne branitelj te države. Takva osoba eventualno može biti prozvana rušiteljem i protivnikom te države.

Nakon jučerašnjeg pokušaja mini puča na Markovu trgu sasvim je opravdano postaviti pitanje: jesu li se prosvjednici, koji se u svakoj drugoj rečenici zaklinju u ljubav prema Hrvatskoj, zaista borili za pravnu i demokratsku državu ili za paradržavu u kojoj će samoproglašeni predstavnici 'stvoritelja države' biti jednakiji od svih drugih građana?

Ruka nasilnog prosvjednika na vratu hrvatskog policajca ruka je na vratu svih nas, a želimo li Hrvatsku u budućnosti i dalje zvati državom, krajnje je vrijeme da se kaže 'Dosta!' svima onima koji nas žele vratiti u ratna vremena.