KOMENTAR HELENE PULJIZ

Let iznad Zmajlovićevog gnijezda

23.04.2015 u 09:22

Bionic
Reading

Bio jednom jedan zmaj. Živio je u tako malenoj kraljevini da u njoj nije bilo ni kula ni tornjeva s kojih bi se on, kao svaki pravi zmaj, mogao zaletjeti visoko, visoko. Zmaj je patio, ali njegov kraljević brzo je uvidio da od žalobnog zmaja nema koristi jer energetski neučinkovito riga vatru, pa je odlučio kupiti mu toranj. S osobnom tuš-kabinom, dabome. Igri i sreći kraljevića i zmaja ne bi bilo kraja da se u sve nije umiješala vila orahnjača koja je začarala zmaja i on više nikad nije mogao uzletjeti do svoje kule

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović jedan je od pouzdanika predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića te uživa njegovo golemo povjerenje. Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović posljednji je u nizu Milanovićevih najbližih suradnika koji se mora suočiti s kaznenom prijavom, odnosno posljednji je u nizu ministara osumnjičen za ozbiljnu rastrošnost kada su u pitanju sredstva poreznih obveznika. Njegov dolazak na tu funkciju, prisjetimo se, bio je neslavno počeo, smiješnim životopisom u kojem je isticao kako nije kasnio u školu i da su mu kućni odgoj i odabir prijatelja omogućili sagledavanje 'šire slike'.

Što se šire slike tiče, prije desetak dana iz Vlade je morala otići ministrica kulture Andrea Zlatar jer je bila rastrošna i službenu je karticu koristila za privatne svrhe. Sprčkala je Zlatarica tako 152 tisuće kuna, a iako je kasnije tu svotu i vratila, to je nije spasilo od gubitka ministarske pozicije. Iako je država Hrvatska vlasnica brojnih neiskorištenih nekretnina, ministar Zmajlović odlučio je preseliti svoje ministarstvo, s pratećim agencijama, u iznajmljene prostore i parkirna mjesta u 'Europolis Zagreb Toweru', koji se prostiru na gotovo 10.000 četvornih metara. Naravno, na tih 10.000 četvornih metara pronašlo se mjesta i za ministrov ured s tuš-kabinom.

Zbog toga ćemo iz Državnog proračuna morati izdvojiti u idućih pet godina čak 20 milijuna kuna više nego inače. Za taj se slučaj zna od listopada prošle godine, ali Zmajlović i dalje uživa ministarski status. Zato jer je SDP-ovac i zato što je Milanovićev drug. I zato što je Hrvatska, je li, u rezovima, reformama i štednji.

Najam prostora u Toweru dogovoren je tajnim ugovorima, a kad smo prošle jeseni doznali za taj posao ministra Zmajlovića, on je čak pokušavao uvjeriti javnost kako će nas sve to skupa koštati puno manje nego dosad. Prema njegovoj računici, ispalo je kako nas 14,8 milijuna kuna košta manje od 9,6 milijuna kuna?! U tu računicu povjerovao je, naravno, premijer Milanović i pružio zaštitu svome zmaju od ministra Zmajloviću, poručivši nam čak i da više neće svoje jadne i prezaposlene ministre opterećivati poslovima preseljenja. Sve se to nekako bilo fino zapakiralo i zataškalo dok ovih dana ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Neven Voća nije pukao kad se trebao preseliti u Tower te je dao ostavku na svoju dužnost, koju je Zmajlović pokušao prikazati kao smjenu. Naknadno smo doznali i da je Voća u siječnju napustio SDP zbog slučaja Tower.

U slučaju Tower, prema javno objavljenim podacima, oštećeni smo za oko 20 milijuna kuna, ali i u postojećim prostorima koje koristi Ministarstvo zaštite okoliša Državna revizija je 2012. otkrila neopravdane troškove za parking od 612 tisuća kuna. Zmajlović je revno provodio politiku štednje i u svom mandatu troškove parkiranja povećao za 210 posto.

Mirela Holy, predsjednica parlamentarne stranke OraH i nekadašnja ministrica zaštite okoliša, protiv njega sad diže kaznenu prijavu, a za početak otkriva tek kako je jedan od elemenata prijave činjenica da je cijena najma Zmajlovićeva ministarstva u Zagrebtoweru bitno veća od dopuštenih 11 eura po metru četvornom. Što se još sve krije u ovom slučaju 'Zmajlovićevo gnijezdo', ne znamo, ali jedno je sigurno: kucnuo je čas da i taj zmaj od ministra i SDP-ovca odleti s ministarske dužnosti.