OSVRT NEVENA BARKOVIĆA

Vaše lice zvuči jako, jako licemjerno

17.12.2014 u 12:37

Bionic
Reading

U čemu je suštinska razlika između nastupa Nives Celzijus okružene polugolim plesačima i nastupa više nego polugole Minee u showu 'Tvoje lice zvuči poznato'? Ako niste znali, ovaj prvi nije primjeren za taj show, a ovaj drugi jest. A zašto je Nivesina golotinja neprimjerena, a Mineina nije? Ukratko – zato što su organizatori showa licemjeri

Da se razumijemo, 'Tvoje lice zvuči poznato' je trash show. Odabir pjesama odnosno spotova koje natjecatelji trebaju kopirati u svom nastupu takav je da se natjecatelje dovede u što je moguće neugodniju situaciju. Ako ne vjerujete, samo pogledajte nedjeljnu polufinalnu emisiju. Odabir gostiju u žiriju također je trash: od Tončija Huljića, jednog od glavnih tvoraca glazbene trash kulture u Hrvata, pa sve do Nives Celzijus, zornog izdanka takve huljićevske glazbene 'kulture'.

Žiri koji uglas hvali revanje Marija Petrekovića i apostrofira 'vrhunsku vokalnu izvedbu' u konceptu koji ne nudi ništa više od karaoka pod kilogramom pudera također je trash. Neduhoviti voditelji koji pod humorom podrazumijevaju osnovnoškolske 'uvrede' na razini 'glup si k'o stup' savršeno se uklapaju u trash koncepciju cijele te emisije, kojoj nisu strani ni seksizam ni rasizam, o čemu smo već pisali na tportalu.

Naravno, uvijek se može reći da je takav tip 'zabave' upravo ono što većina želi gledati na televiziji i taj argument načelno stoji, iako se i tu postavlja pitanje hoćemo li na televiziji emitirati i hard core porniće jer je to ono što bi većina definitivno gledala? Ili možda neku domaću verziju 'The Jerry Springer Showa', u kojem se neobrazovani, neuki i nemušti svoje nesuglasice rješavaju mlaćenjem pred upaljenim kamerama? Samo nebo (ili kaljuža, kako vam drago) je granica, neka cvjeta tisuću trash cvjetova.


No ono što je istinski iritantno i krajnje licemjerno od organizatora showa odluka je da se ne emitira nastup gošće polufinalne emisije Nives Celzijus, koja je okružena polugolim plesačima otpjevala svoj pjesmuljak 'Inferno'. Malo koji izvođač ili izvođačica bi se svojim stilom odnosno izostankom istoga bolje uklopili u 'Tvoje lice zvuči poznato' od Nives Celzijus. Ipak, na Novoj TV su naknadno odlučili da 'njezin nastup nije primjeren formatu i terminu emitiranja', stoga nije emitiran u polufinalnoj emisiji.

Prilično 'kreativna' argumentacija TV kuće koja emitira show u kojem se natjecateljice oblače u trakice koje jedva prekrivaju intimne dijelove tijela, a potom ih voditelji i žiri maltretiraju dok ne rašire jaknu i pokažu ono ispod nje. To je valjda 'primjereno formatu i terminu emitiranja', zar ne? Ista natjecateljica je u jednoj od ranijih emisija od voditelja doživjela i pipkanje stražnjice jer, eto, i to je valjda 'primjereno', za razliku od 'neprimjerene' Nives Celzijus, koja je, nota bene, nastupila 'zakopčanija' od polovice natjecateljica i natjecatelja u polufinalnoj emisiji.

Ako je i od Nove TV, moraliziranje u emisiji koja živi od prodaje golotinje i glazbenog trasha 'malo' je previše.