GABRIĆ ODGOVARA ČULIĆU

'Ne razumijete se ni u ekonomiju ni u politiku'

06.02.2014 u 13:16

Bionic
Reading

Vođa Nacionalnog foruma, Nikica Gabrić, odgovorio je tportalovom komentatoru Marinku Čuliću na tvrdnje iznesene u tekstu 'Očni problemi Nikice Gabrića', objavljenom na tportalu u srijedu, 5. veljače. Odgovor prenosimo u cijelosti

Poštovani gospodine Čuliću,

prihvaćam Vaše pravo na Vaše mišljenje o meni i Nacionalnom forumu i uvijek ću braniti i zagovarati to Vaše pravo. Zbog hrvatske javnosti i čitatelja tportala, zbog kojih ste se, vjerujem, i latili pisanja komentara u srijedu, 5. veljače ove godine, želim iznijeti činjenice koje ste Vi izostavili ili ste ih krivo interpretirali, pa stoga ni Vaši zaključci nisu mogli biti drugačiji.

Krivo ste zaključili da sindikalist dr. Ivica Babić ima problema s pravosuđem zbog mene. Ja sam u javnosti nedavno ponovio samo ono što sam jasno i glasno rekao i prije više od 10 godina. To što sam rekao rezultat je molbe ministra za branitelje i ministra zdravstva da dam svoju ekspertizu kao jedan od vodećih oftalmoloških stručnjaka o oftalmološkom problemu. Nakon pregleda dokumenata zaključio sam da je uspostavljena dijagnoza medicinski, klinički neodrživa. To će potvrditi i svaki nezavisni stručnjak koji se nije spreman prodati politici i pokleknuti pod pritiscima i prijetnjama. Svoje pravo na profesionalnu istinu branit ću bez obzira na sramotne pritiske koji se ovih dana vrše na mene. Sada mi je još jasnije zašto nitko od desetina tisuća lažnih invalida nije razotkriven, zašto nije profesonalno, moralno i javno osuđen.

Jer, svako će, tko se usudi braniti svoju profesiju, bila ona medicina, pravo ili novinarstvo, biti linčovan i obješen u zemlji u kojoj se svi histerično tobože bore protiv kriminala i lažnog morala.

Dalje od linije mojeg prava na obranu vlastitog profesionalnog znanja i digniteta navedeni gospodin me ne zanima. Od sad na dalje to je pitanje nezavisnosti i profesionalnosti pravosuđa.

Metafore s očnim problemima i vidom su diskriminirajuće, dosadne i nemaštovite. Kada vidim da se neki novinar koristi takvim 'metaforama' odustanem od čitanja teksta. Nemam problema ni s vidom niti viđenjem politčke slike Hrvatske, kako Vi sugerirate svojim čitateljima. Ali, bojim se da Vi ne vidite gdje su nas dovele politike koje su bile okrenute sebi i uskim stranačkim interesima. Nacionalni forum i ja, koliko god se Vama to činilo čudnim, jesmo NOVI put s NOVIM ljudima i NOVIM prioritetima. Nisam ja o ideologiji govorio s nipodaštavanjem kao što to Vi sugerirate, već kao o pitanjima koja jesu važna, ali SADA nisu presudna za život i budućnost zemlje. Bez zdravog i učinkovitog gospodarstva ćemo sigurno još više patiti i ugroziti opstojnost države i građana. Možda ćete me bolje razumjeti na primjeru iz vaše životne prakse. Mediji u kojima ste vi desetljećima pisali redom su bili prepuni ideologije. S jako malo razumijevanja ekonomije. Svi su do jednog ekonomski propali. Otišli u stečaj. Ljudi, građani Hrvatske ih nisu htjeli čitati. Jer ih ne zanima ideološka drenovina koja im se desetljećima prodaje. Zato s vama ne bih raspravljao o ekonomskoj politici.

O tome razgovaram s našim timom vrhunskih stručnjaka, profesora i međunarodno konkurentnih poduzetnika. Nacionalni forum zalaže za efikasno gospodarstvo bez obzira na oblike vlasništva (dakle, jesmo za kapitalizam, ali nismo za neoliberalni oblik darvinističkog tipa kojemu je u središtu samo profit, a ne i čovjek), želimo živjeti u društvu socijalne pravde u kojem će organizirana država osigurati svojim građanima socijalne standarde primjerene potrebama čovjeka 21. stoljeća, te želimo u svemu voditi računa o održivom razvoju kako bismo generacijama iza nas ostavili barem ono što su nama ostavili naši roditelji. Naši stručnjaci i naši dokumenti izričito se pozivaju na platformu iznesenu u knjizi Johna Kennetha Galbraitha 'The Good Society: The Humane Agenda'. Vaše ekonomsko obrazovanje dovelo Vas je do zaključka da je to neoliberalna platforma. Vrlo zanimljivo.

U ekonomiji je važna konkurentnost, gospodine Čuliću. U politici su važni trendovi, vizije, ideje. U ekonomiju se ne razumijete. Na žalost niti u politiku. Nacionalni forum je nova stranka koja je našla put do srca i svijesti birača. Imamo najbrži rast na političkoj sceni. Mi rastemo u trenutku kada svi drugi padaju. Mi smo u trendu.

Ideja čije je vrijeme došlo.