PUHOVSKI: TO JE KAO DA JA ODEM NA MJESEC

'SDP i HDZ bi se u Zagrebu trebali udružiti protiv Bandića'

Bionic
Reading

Apsolutnoj vladavini Milana Bandića u Zagrebu na kraj bi mogli stati samo udruženi HDZ-ovci i SDP-ovci u Skupštini s obzirom na to da je Bandić siguran u svoju većinu iako je osvojio isti broj mjesta kao i SDP. No politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako je primirje SDP-a i HDZ-a ravno mogućnosti da on ode na Mjesec

Iako nakon drugog kruga pobjedu slave i u HDZ-i u SDP-u, Puhovski kaže kako obje stranke za to imaju razloga. 'Obje stranke imaju i previše razloga za slavlje jer su osvojile 80 posto Hrvatske… Dvostranačje u Hrvatskoj ostaje zacementirano. Ni veoma loša vlada nije spriječila značajan uspjeh SDP-a, niti su različiti procesi i korupcijske afere spriječile značajan uspjeh HDZ-a', objasnio je Puhovski u emisiji 'U mreži prvog', Hrvatskog radija.

Politički analitičar Berto Šalaj
pak smatra kako je pobjednik izbora ona stranka koja osvoji više velikih gradova. Izglednost treće opcije na državnoj razini zanemariva je. Lista Most koja je nadmoćno srušila metkovskog vladara Stipu Gabrića Jamba ne mogu imati snagu za širi okvir osim lokalnog. Naglašava kako takve snage moraju imati i političku infrastrukturu jer, iako su osvojili Metković, Puhovski se pita kako će surađivati s Jambom koji 'drži mandarine i privredu'. Dodaje kako su kao Jambo pali i oni koji su imali sličan način vladanja: hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić kojem je Jambio mentor, sisački Dinko Pintarić i požeški Zdravko Ronko.


Bandić ne bi smio opet na parlamentarne izbore

Polovičan uspjeh za HDZ i SDP

'Ovi izbori pokazali su da se u politici ne može uspjeti bez novca iako bi birači htjeli nešto drugo', rekao je politički analitičar Ivan Rimac. Velike su stranke, obrazlaže, pobijedile u županijama i velikim gradovima, ali se u dosta manjih gradova pokazalo da nezavisni kandidati, odnosno kandidati grupe građana, mogu uspjeti. 'Što se tiče stanja dviju velikih stranaka, uspjeh je polovičan, odnosno ostale su na jednakim pozicijama međusobnog rivalstva. HDZ je dobio uglavnom županije i seoska područja, a SDP veće gradove uz neke izuzetke i specifičnosti kao što su Istra, Slavonija ili sjever Hrvatske.'

Iako je na prošle parlamentarne izbore izašao sa svojom nezavisnom listom Stijena te osvojio malen broj glasova, Bandić je sinoć nakon pobjede opet dao do znanja da njegove ambicije prelaze područje Zagreba.

Ponavljanje takvog eksperimenta, po analitičarima, za Bandića ne bi bilo poželjno. 'Tko god mu je prijatelj treba mu reći: Milane, ne idi iz Zagreba'. Kad god je to napravio, nije dobro završio', kazao je Puhovski s kojim se slaže i Šalaj.

Puhovski je pak zagovaratelj još neviđene koalicije SDP-a i HDZ-a u Zagrebu kako bi barem u Skupštini kontrolirali Bandića. 'Nije dobro da jedna osoba ima svu vlast. No ta je suradnja moguća kao što je moguće da je dođem na Mjesec', karikirao je Puhovski.

Analizirajući situaciju u Zagrebu za Media servis, politički analitičar Ivan Rimac rekao je da SDP nije dovoljno ozbiljno shvatio Milana Bandića i da su napravili nekoliko pogrešaka.

'Od promjene kandidata do zanemarivanja činjenice da je Milan Bandić taj koji ih je držao u Zagrebu na vlasti. Kampanjom koja nije imala nekih ozbiljnih argumenata nisu mogli parirati Bandiću, koji je pri tome na svoj standardni individualistički pristup dodao još relativno kvalitetnu listu za Gradsku skupštinu.'

Hoće li zbog toga platiti Davor Bernardić?

'Strategija SDP-a u gradu otkad je Milan Bandić izvan SDP-a bila je opstrukcija rada gradonačelnika. To se sada osvetilo na izborima. Ne vjerujem da je gospodin Bernardić sam definirao tu strategiju bez konzultacija s vodstvom stranke. No ako je potrebno žrtveno janje, onda će to sigurno prije biti gospodin Bernardić nego predsjednik stranke', zaključio je Rimac.

Da nije stavljao pršut na glavu, Kerum bi možda ušao u drugi krug

'Tijesna utrka u Splitu posljedica je odluke Ivana Grubišića da se ne kandidira za gradonačelnika. Sve ankete su pokazivale da će pobijediti, kada je on odustao i krivo procijenio da može pobijediti u županiji, ostavio je prostor SDP-u i HDZ-u', kazao je Šalaj.

Puhovski smatra kako su Splićani pokazali da im je dosta pretjerivanja i birali dva 'najdosadnija i najnepopulističkija kandidata: 'Da je Kerum hodao bez pršuta prije izbora, možda bi ušao u drugi krug. Trebalo mu je manje od dva posto.'

Antihadeesesbeovska koalicija u Osijeku

'Pobjeda Vrkića najveće je iznenađenje izbora. Tu se stvara široka anti-HDSSB-ovska koalicija. No Milanović mora razmišljati o činjenici da je SDP zapušten u Slavoniji.

'Vrkić je stari političar koji je sve stranke prošao, SDP nema tamo kandidata i oni su sad uspjeli u Osijeku, ali SDP nije uspio u Slavoniji', zaključio je Puhovski.

HDSSB izgubio je Osijek, srce Slavonije. Rimac je kazao da ne vidi posljedice za stranku, barem ne još:

'Osijek je inače pokazivao tendenciju da se odupre tvrdom stilu vladanja u istočnoj Slavoniji gotovo od '90. godine i da želi nešto umiveniju i prema građanima servilniju strukturu vlasti.'