POLITIČKI KRAJ DINKA PINTARIĆA

'Sisački Johnny Bravo' nakon teškog poraza odlazi iz politike

03.06.2013 u 12:38

Bionic
Reading

Nakon tri uzastopna mandata, s prekidom od lipnja do prosinca 2005. kada je na čelu Siska privremeno bio Davorko Vidović, HDZ-ovac Dinko Pintarić odlazi s vlasti. Jednog od najdugovječnijih gradonačelnika Hrvatske svrgnula je Kristina Ikić Baniček iz SDP-a kao prva žena u povijesti koja će upravljati tim gradom

Povjerenje joj je dalo 10.890 birača ili 1070 više nego sisačkom Putinu koji je pred kraj svoje vladavine više pozornosti privlačio nabildanim mišićima nego ostvarenim projektima, a sada je najavio i konačni odlazak iz politike.

' Izgubio sam. Nadam se da će gospođa Baniček nastaviti voditi grad u drugom smjeru i da će ići prema naprijed te mislim da će to raditi kako treba. Iskreno joj čestitam na pobjedi. Najavljujem povlačenje iz političkog djelovanja. Smatram da je to moralan potez s obzirom na poraz, a i vrijeme je da taj prostor zauzmu puno mlađi od mene'l, rekao je Pintarić. Otkrio je da ga već od danas čeka novo radno mjesto, no ne i koje. K. Ikić Baniček izborni je rezultat dočekala vrlo emotivno, sa suzama radosnicama, piše Večernji list.

'Ovo je veličanstvena pobjeda svih Siščanki i Siščana kojima je stalo do njihova grada, drago mi je da dobro srce Siska još kuca i da je pokazao da ima hrabrosti za promijene. Glasove smo dobili pomoću istine, bez lažnih obećanja uz konkretne stvari i otvoreno srce. Hvala svima koji su rekli dosta lažima, obmanama i ucjenama, strahujući za egzistenciju', rekla je buduća gradonačelnica. Strahuje najviše, kako kaže, od prazne gradske blagajne, tvrdeći da ima osiguranu većinu u Gradskom vijeću.


'Samo trebamo zasukati rukave. Najprije moramo vidjeti u kojoj su fazi projekti, dovršiti dokumentaciju za one naše te aplicirati ih za ono što je trebalo biti odrađeno još jučer. Nema čekanja, uhodavanja ni praznog hoda jer Sisak nema vremena!', dodala je K. Ikić Baniček.

U prvom je krugu pobijedila za četiri posto koalicija na čelu s HDZ-om i HSP-om dr. A. Starčević, pri čemu im je pripao mandat više nego što ima SDP-HNS-HSU. Dva mandata dobili su Hrvatski laburisti, koji su i prije pokazali naklonost prema novoj gradonačelnici, a dva su mandata u rukama izvorne frakcije HSP-a za koju se zna da sa starčevićancima nije u dobrim odnosima.

Značajno je također da su HDZ-ovi kandidati u svih sedam gradova Sisačko-moslavačke županije u drugom izbornom krugu – potpuno poraženi. Andrija Rudić (SDP) novi je gradonačelnik Kutine, Darinko Dumbović (HNS) zamijenio je dosadašnjeg Željka Nenadića u Petrinji, a HSLS-ov Vlado Klasan potukao je Antuna Vidakovića. Zaokruženo, ni Ivo Žinić (HDZ) u konkurenciji sa županicom Marinom Lovrić Merzel, u sad već trećem mandatu, nije imao šanse.