VELIKI CIRKUS U MALOME MISTU

Norveški investitori zbog izbora bježe s Hvara

31.05.2013 u 09:53

Bionic
Reading

Tri dana uoči drugog kruga lokalnih izbora, norveški investitori iz tvrtke PPK zatvorili su svoje ured u Splitu i zaustavili sve aktivnosti oko izgradnje hotelskog kompleksa u mjestu Sućuraj na Hvaru, gdje već nekoliko godina žele uložiti oko 240 milijuna eura. Premda je investicija bila potpuno izvjesna, sve se zakompliciralo upravo zbog lokalne vlasti - odnosno načelnika Ivana Vitalija, koji se formalno zalagao za projekt, a u stvarnosti ga blokirao. Tako barem tvrde Norvežani

Lažna prebivališta i lažni birači

O načelniku Sućurja Ivanu Vitaliju tportal je već pisao, nakon što se otkrio da je lažno prijavio prebivalište u ruševnoj kući bez struje i vode, a on je odgovorio optužbom da je i HDZ-ovac Vjeran Bjelovučić službeno prebiva u - ribogojilištu. No to je tek vrh ledene sante: kako nam je službeno potvrđeno u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, u ovom mjestu sa samo 563 birača nakon zaključenja biračkih popisa, prijavilo se šest novih građana, dakle više od jedan posto. Većina njih upravo na adresi kampa čiji je vlasnik - načelnik...
U prvom krugu izbora pobijedio je kandidat HDZ-a i HNS-a Ivan Slavić sa 191 glasom, a Vitali je dobio 184 glasa. Ovoga posljednjega prozvao je i GONG jer je na dan izbora sjedio ispred biračkog mjesta i kontrolirao tko dolazi glasovati.
Zbog velikog cirkusa u malome mistu, ali i prijetnji velikih investitora da će se povući sa Hvara, odaziv na izbore u Sućurju bio je rekordan, čak 75,49 posto.

'Mogu potvrditi glasine da se Općina umiješala u privatne dogovore između investitora i vlasnika zemlje koji vrši pritisak na PPK, iako nije riječ o stvari koja bi bila u njihovoj nadležnosti i koja se odnosi isključivo na privatne poslovne dogovore. Također mogu potvrditi da je Općina na sudu uložila prigovore u sudskim slučajevima koji se tiču vlasništva nad dijelom zemljišta, tako produljujući vrijeme potrebno za dovršetak projekta i vrijeme u kojem će vlasnicima zemljišta isplatiti novac dobiven njegovom prodajom', odgovorio je direktor PPK Jane Aasmoen na upit tportala.

Za ulaganje norveških investitora službeno se zalažu i nezavisni načelnik Vitali i njegov protukandidat na izborima Ivan Slavić iz HDZ-a i HNS-a. U izjavama za medije Vitali apelira za 'još malo strpljenja', dok Slavić obećava da će - ako postane načelnik - inzistirati na što hitnijem usvajanju urbanističkog plana.

'Bili smo optimistični i strpljivi dugi niz godina. Nažalost, usporedo sa situacijom oko promjene županijskog prostornog plana i lokalnih izbora, promijenio se i odnos sa zajednicom u smjeru koji ne osnažuje veze između investitora i zajednice. Ova se veza u nekoliko proteklih mjeseci drastično pogoršala. Kao ulagači smatramo da su nedavna događanja dovela u pitanje trud i volju općine da ovaj projekt uistinu zaživi. Pod ovim uvjetima, nadzorni odbor PPK odlučio je zatvoriti ured u Splitu, konsolidirati pa čak i zaustaviti sve naše projekte i preseliti poslovanje u Zagreb. Nakon konačnog donošenja Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije i rezultata lokalnih izbora imat ćemo bolji uvid u cijelu situaciju pa ćemo shodno tome odrediti i budućnost projekta', objasnio je Aasmoen.

A investicija u uvalama Perna i Vinogradine zbilja jest ključna za ovo mjesto: Norvežani su, naime, u općinsku blagajnu već uplatili oko 900 tisuća eura predujma za 24 tisuće kvadrata zemljišta, što je Vitalijeva vlast potrošila - a u lokalnim okvirima taj iznos je golem, predstavlja otprilike pet godišnjih proračuna Sućurja. Ako investitori zatraže povrat, općina bi se mogla naći u veliki teškoćama, a da apsurd bude veći, načelnik Vitali proteklih je godina trošio gotovo 200 tisuća kuna godišnje samo na odvjetničke usluge, i to kako bi od Norvežana izvukao još novca!

'Postoji još oko 200 tisuća kvadrata zemljišta oko kojeg se vode sporovi pa je traženo dodatnih tri eura po kvadratu samo za odustajanje od ulaganja žalbe, odnosno za skraćenje procedure', tvrde izvori bliski norveškim investitorima.

Za investiciju u Sućurju u Zagrebu je osobno lobirao norveški kralj, a ozbiljnost ulagača u Splitsko-dalmatinskoj županiji dokazivao je veleposlanik Norveške - i to vrlo konkretnim podacima, stanjem na bankovnim računima. To je trebala biti prva veća investicija u turizam u srednjoj Dalmaciji, gdje su još davno optimistično isplanirali čak 90 novih turističkih zona.

Nijedna se nije realizirala, pa su prije gotovo dvije godine krenuli s izradom novog Prostornog plana, a taj posao se beskrajno oteže i, po zadnjim informacijama, trebao bi biti gotovo tek ove jeseni. Tvrtki PPK nimalo nije pomoglo to što je Vitalijeva vlast na početku izrade plana tražila da se zona u njihovom mjestu prostire na 15 hektara, što je odgovaralo i investitorima, da bi nešto kasnije poslala novo mišljenje i površinu zone doslovce prepolovila.

Norvežani, čini se, na to nisu navikli, pa polako pakuju kufere...