NOVA PRIJAVA

Turudić Bandiću opet gleda kroz prste

28.05.2013 u 11:53

Bionic
Reading

Predsjednik Bowling kluba Purger Vjekoslav Rakamarić prijavio je Milana Bandića GONG-u jer je u poštanskom sandučiću na dan izborne šutnje prije prvog kruga lokalnih izbora 18. svibnja našao pismo poslano iz Ureda gradonačelnika 'sportskim prijateljima' u kojem se navodi Bandićeva lista za Skupštinu i njegova kandidatura za gradonačelnika. GONG je slučaj prijavio DIP-u koji je pak zaključio kako nije bilo povrede izborne šutnje, a sam Bandić je priznao kako su pisma greškom poslana iz Ureda gradonačelnika

Naime, sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, zabranjeno je u kampanji koristiti sredstva i logistiku koje državni i lokalni dužnosnici koriste za obavljanje svojih dužnosti.

Bandić je pak u svom očitovanju priznao kako je 'prilikom otpreme pisama sportskim prijateljima njegov izborni stožer pisma dostavio u Gradsku upravu te je na njima pečat Ureda gradonačelnika i memorandum'. Ipak ističe kako su pisma predana pošti između 14. i 16. svibnja, znači kada nije na snazi bila izborna šutnja te kako nije moguće znati kada će pošta pisma i dostaviti. Također je dokazao kako su sredstva za slanje pisama bila iz budžeta za kampanju, ne iz gradske blagajne.

Tako je Bandićevo pismo 'sportskim prijateljima' u kojem navodi do sada realizirane projekte vezane za sport završilo u sandučićima na sam dan izborne šutnje. Izborno povjerenstvo grada Zagreba na čijem je čelu sudac Ivan Turudić je pak uvažilo Bandićeve argumente te priložene dokaze o financiranju i datumu slanja pisama. Tako su zaključili kako nije došlo do kršenja izborne šutnje jer su pisma poslana ranije te jer je dokazano da su tiskanje i poštarina plaćeni s računa Milana Bandića.


Ne spominje se dio koji je odnosi na Zakon o financiranju političkih aktivnosti, čije kršenje Bandić u očitovanju sam priznaje. Oko tumačenja istog tog zakona nastale su nedoumice kada je nekoliko dana prije izbora GONG prijavio Milana Bandića zbog plakata za biciklijadu u Prepuštevcu.

Na GONG-ov upit je li Milan Bandić zloupotrijebio gradski novac i prekršio Zakon o financiranju političkih aktivnosti time što se njegov lik našao preko polovice jumbo plakata za biciklijadu u Prepuštovcu, Gradsko izborno povjerenstvo odgovorilo je da ne vidi nikakvo kršenje zakona. Time je iznenadilo GONG, a, čini se, i Državno povjerenstvo.

Na tim plakatima za biciklijadu koji su plaćeni iz gradskog proračuna u krupnom je planu i gradonačelnik na biciklu. Smatraju kako je iskoristio priliku i za biciklijadu koja se održavala na dan izborne šutnje, stavio svoj lik. Turudić je tom prilikom pojasnio kako bi bilo sporno da je Bandić nastupao na biciklijadi na dan šutnje.