DON IVAN GRUBIŠIĆ

'Nadbiskup dopušta Kerumu da se penje po oltaru'

17.05.2013 u 09:30

Bionic
Reading

Don Ivan Grubišić, najveće iznenađenje parlamentarnih izbora i kandidat za splitsko-dalmatinskog župana u razgovoru za tportal otkriva kako mu nije jasno zašto nadbiskup Marin Barišić dopušta Kerumu da otvara 'moćnik' sv. Dujma i penje se po oltaru, jer to navodno piše u Statutu grada Splita iz 14. stoljeća

Kako ste uspjeli opstati izvan ove predizborne galame i cirkusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji?
Opstao sam jer moj način djelovanja nije isti kao drugih kandidata stranačkih ili nezavisnih kandidata. Imam svoje stavove i uvjerenja i njih ne mijenjam. Imam i hrabrost da kažem što mislim bez obzira na posljedice!

U fotofinišu predizborne kampanje više se ne biraju sredstva i svakako Vas se etiketira. Hoćete li tužiti klevetnike, prije svih Željka Keruma, aktualnog gradonačelnika Splita?
Dat ću mu mogućnost da neke svoje tvrdnje, odnosno klevete, dokaže na pravom mjestu, sudu.

Zašto splitski nadbiskup Marin Barišić ne reagira na zloupotrebu simbola u političke svrhe i ponašanje Keruma i njegovih sljedbenika koje vrijeđa same osnove kršćanskog svjetonazora?
Ovo pitanje trebate postaviti samom nadbiskupu Barišiću, a ne meni. Meni više smeta što gospodin Kerum otvara 'moćnik' sv. Dujma i penje se po oltaru, jer to navodno piše u Statutu grada Splita iz 14. stoljeća. Smatram da to nadbiskup ne bi smio dozvoliti.

Mada su javno suprotstavljeni, smatrate li da su HDZ i Željko Kerum i dalje politički partneri koji dobro surađuju?

Sigurno da Željko Kerum i HDZ imaju dodirnih točaka i razinu komunikacije koja im odgovara, ali Kerum je vještiji igrač nego vodstvo HDZ-a. Bez HDZ-a ne bi nikada vidio, ni on ni njegova sestra Nevenka Bečić hrvatskog Sabora. Kod mnogih stranaka to je sastavni dio njihovog političkog marketinga. 

Hoćete li nastaviti svoju politiku koja traži radikalnu promjenu ponašanja političke kaste?
Ovo što ja, odnosno Savez za građansku i etičku Hrvatsku radi, to je naša stav i opredjeljenje a ne sudbina. To su naša uvjerenja i mi nećemo stati! Hrvatskoj su potrebne korjenite promjene i smjene potrošenih uhljeba putem samih izbora, na demokratski način.

Što mislite o ideji da utvrda Klis, dvor Trpimirovića i kolijevka hrvatske državnosti postane protokolarni centar Splitsko-dalmatinske županije na kojem bi svečane sjednice imao i hrvatski Sabor?

To je dobra zamisao, ali ju je potrebno dodatno elaborirati i s više strana sagledati prije nego li se donese konačna odluka. Uostalom, o tom treba pitati i građane županije i Hrvatske.

Smatrate li Nevenku Bečić uopće vjerodostojnim političkim rivalom ili je to nastavak redikuliziranja političkog prostora u Splitu?
Nevenka Bečić ima pravo, kao i svaki građanin Republike Hrvatske, birati i biti birana na izborima bilo za koju funkciju. Ja je osobno ne smatram ozbiljnim kandidatom za splitsko-dalmatinsku županicu, ali joj pravo kandidiranja ne osporavam. Uostalom, ona smatra da ima sve potrebne sposobnosti za tu visoku dužnost. Problem je u tome da nije bitno ili presudno važno promijeniti frizuru, puno je važnije nešto promijeniti u glavi, a to, priznat ćete nije ni malo lako toj osobi.

Hoćete li kao župan potaknuti politički proces promjene političkog okvira Splita i županije koji je na ovaj način neodrživ?
Moje je opredjeljenje da narodu i dalje vjerno služim za njegovo dobro. Mislim to sasvim ozbiljno, skupa s ljudima koji su se učlanili u Savez za građansku i etičku Hrvatsku. Nastavljamo na idejama Vlade Gotovca, Ivana Supeka i Savke Dapčević Kučar, kao autora Hrvatske Povelje 96.

Kakve promjene očekuju Dalmaciju ulaskom u Europsku uniju?
Teško je biti prorok. Može se dogoditi, ako sami ne učinimo što treba učiniti, da sve ostane po 'starom', a možda više ništa neće biti isto. Živi bili pa vidjeli. Mi ćemo nastojati pokrenuti promjene: 'Dalmacijo, naprijed u korjenite promjene koje nas vode u bolju i drukčiju budućnost.'