ODBACILI PRIGOVOR

DIP: Bandić je zakasnio prijaviti Ostojića

15.05.2013 u 21:08

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) RH danas je, kao nepravodoban, odbacilo prigovor kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, podnesen radi nepravilnosti u postupku kandidiranja gradonačelničkog kandidata Rajka Ostojića.

U večerašnjem obrazloženju DIP-a stoji kako je "utvrđeno da je prigovor Milana Bandića primljen neposredno u DIP-u 14. svibnja 2013. u 13,30 sati. U uvidom u obavijest Izbornog povjerenstva Grada Zagreba od 15. svibnja 2013. utvrđeno je da je - u skladu sa člankom 26., stavkom 1., Zakona o lokalnim izborima - zbirna lista pravovaljanih kandidatura za gradonačelnika Zagreba i njegove zamjenike objavljena 4. svibnja 2013. u Večernjem listu, na internetskim stranicama Izbornog povjerenstva Grada Zagreba i na oglasnoj ploči u sjedištu Grada Zagreba, Trg Stjepana Radića 1".

DIP dodaje da se - na temelju članka 129., stavka 3., Zakona o lokalnim izborima - "prigovor zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja i u postupku izbora za gradonačelnika Zagreba podnosi u roku od 48 sati, računajući od isteka dana kada je izvršena radnja na koju je stavljen prigovor".

Budući da je rok za podnošenje prigovora na postupak kandidiranja u izborima za gradonačelnika Zagreba istekao 6. svibnja 2013. u 24 sata, na temelju članka 129. stavak 3. Zakona o lokalnim izborima, odlučeno je da se prigovor kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, podnesen radi nepravilnosti u postupku kandidiranja kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Rajka Ostojića, od 14. svibnja, odbaci kao nepravodoban, navode iz DIP-a.

Protiv ovog rješenja podnositelj prijedloga ima pravo žalbe Ustavnom sudu RH, a žalba se podnosi u roku 48 sati, računajući od dana dostave pobijanog rješenja, putem DIP-a RH, navodi se u priopćenju.

O prigovoru je odlučio DIP u sastavu - predsjednik Branko Hrvatin, potpredsjednici Jakob Miletić, Zdravka Čufar Šarić, Aleksandra Jozić-Ileković te članovi Davor Orlović, Zorislav Ham, Josip Vresk i Janja Horvat Drobnjak.