SDP-OVCI U VELIKOJ GORICI

'Gradonačelnik Barišić pogoduje tajkunu Žužiću'

15.05.2013 u 18:02

Bionic
Reading

Aktualni velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić (HDZ) u slučaju "Tržni centar" otvoreno pogoduje lokalnom tajkunu Željku Žužiću ustvrdili su danas na konferenciji za novinare članovi koalicije SDP-HNS-HSLS-HSU te upozorili da je Velika Gorica stoga ostala bez zelene i mliječne tržnice te joj prijeti višemilijunski odštetni zahtjev.

Iako je Visoki trgovački sud prihvatio tužbu kojom se osporava Žužićeva kupnja imovine negdašnje tvrtke Velkom, u čiju imovinu spada i Tržni centar, Dražen Barišić je, umjesto da zastupa interese Grada, povukao tužbu, stoji u priopćenju koalicije SDP-HNS-HSLS-HSU u Zagrebačkoj županiji.

"Ovdje se radi o legalizaciji pljačke javnog dobra", ustvrdio je predsjednik velikogoričkog HNS-a i saborski zastupnik Goran Beus-Richembergh i podsjetio kako je gradonačelnik Barišić kod vladajuće većine u Gradskom vijeću isposlovao odobrenje za povlačenje tužbe, iako je oporba upozoravala da to nije u interesu grada.

Osim povlačenjem tužbe, Barišićeva gradska uprava pogodovala je Žužiću i kada mu je bez suglasnosti svih suvlasnika prostora na Tržnom centru izdala Rješenje o građenju na osnovu kojeg je Žužić izbacio zelenu tržnicu na ulicu. Žužić je na mjestu zelene tržnice namjeravao sagraditi novi poslovni prostor od 800 četvornih metara i dati ga u najam jednom trgovačkom lancu za 10 milijuna kuna.

Iako je gradonačelnik Barišić obećavao da će se pronaći adekvatan prostor za zelenu i mliječnu tržnicu, to nije ispunio. Voće i povrće, pod egidom 'prigodne prodaje', sada se prodaje u neprimjerenim uvjetima, pod šatorom na pločniku, rečeno je na konferenciji.

Vlasnici malih prostora žalili su se i podnijeli kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Barišića. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je stalo na njihovu stranu i poništilo sporno Rješenje, a Građevinska inspekcija naložila je trenutni prekid radova i zatvaranje gradilišta. Tržni centar danas izgleda sablasno, a nanesena je ogromna šteta građanima Velike Gorice, ističu u koaliciji.

Upozoravaju da je nakon ukidanja Rješenja o građenju, Grad izložen potencijalnom višemilijunskom odštetnom zahtjevu koji, na ime nadoknade štete i gubitka dobiti, može podnijeti Željko Žužić. Potencijalna šteta za Grad iznosi minimalno deset milijuna kuna, upozoravaju iz koalicije.

"Ako do toga dođe, Barišiću slijedi nova kaznena prijava za zloporabu dužnosti", kazao je Beus Richembergh i ustvrdio da "u Velikoj Gorici postoji korupcijska hobotnica, a njezin dio je i Dražen Barišić".