BAUK I OSTOJIĆ IMAJU JOŠ PUNO POSLA

Lažno prebivalište: Pogledajte gdje živi načelnik Sućurja na Hvaru

07.05.2013 u 11:26

Bionic
Reading

Po posljednjim podacima Ministarstva uprave, oko 217 tisuća građana Hrvatske u ovom trenutku nema valjanu osobnu iskaznicu i moglo bi imati problema oko glasovanja na lokalnim izborima za dva tjedna. Problema, međutim, neće imati Ivan Vitali, nezavisni načelnik općine Sućuraj na Hvaru: on se natječe za još jedan mandat premda na ovom otoku uopće ne živi!

Formalno, Vitali ima prijavljeno prebivalište na adresi Riva 5 u Sućurju, no u stvarnosti se radi o staroj devastiranoj kući bez vrata i prozora, bez struje i vode, u koju ljudska noga evidentno nije kročila desetljećima. Da su kontrole ministara Arsena Bauka i Ranka Ostojića na Hvaru bile revne jednako kao u Vrgorcu ili Vukovaru pa navratile do načelnika, otkrile bi da je prekršio Zakon o prebivalištu i lažno se prijavio. Pa bi utvrdile gdje stvarno živi. I u tom slučaju ne bi se mogao kandidirati na izborima.

Vrijedi napomenuti da Vitali u Sućurju vlada uz pomoć SDP-a pa je njegov slučaj prijavila suprotna strana - HDZ, dakako. Poslali su prigovor Županijskom izbornom povjerenstvu i dokazali da njihov konkurent ne govori istinu o osnovnom preduvjetu za natjecanje na izborima - dakle, vlastitom prebivalištu. Odbijeni su uz vrlo plastično objašnjenje: u papirima je sve uredno, a kako je na terenu - to nije posao ovoga povjerenstva.

'Izborno povjerenstvo dužno je utvrditi ima li kandidat prijavljeno prebivalište u općini Sućuraj, a to je u ovom slučaju točno', kazano je za tportal u Županijskom izbornom povjerenstvu u Splitu, koje je doista odbilo prigovor lokalnog HDZ-a i potvrdilo Vitalijevu kandidaturu za načelnika. U samom HDZ-u, pak, ne mire se s tim zaključkom i najavljuju da će od hvarske policije službeno zatražiti da ispita načelnikovo prebivalište. Makar će, očito je, do izbora biti kasno, jer su sve liste već zaključene i potvrđene.


U ovoj napuštenoj kući 'živi' načelnik Vitali

'Očito je da u ovoj kući nema nikakvih uvjeta za život i da načelnik krši zakon', buni se predsjednik HDZ-a iz Sućurja Ivan Slavić.

No gdje načelnik Vitali zbilja živi? To je pravi mali misterij: neki tvrde da se koristi turističkim kampom čije se vlasništvo povezuje s njim, što bi također predstavljalo malo kršenje zakona, a drugi da čovjek dosta vremena provodi na kopnu, u Opuzenu, gdje mu uostalom stanuje i supruga. On sam u razgovoru za tportal spomenuo je 'privremeni boravak kod roditelja', ali je potom shvatio da mu je pametnije komunicirati pismenim putem. Nije, kaže, prekršio nikakav zakon, a ni konkurencija mu nije baš idealna.

'Je li točna informacija da ste u kandidaturi za načelnika općine i člana Općinskog vijeća na lokalnim izborima 2013. kao prebivalište naveli adresu Riva 5, odnosno devastiranu kuću u kojoj ne živite?' upitali smo ga.

'Da, kuću koju sam zajedno s braćom kupio prije više od 25 godina sam naveo kao prebivalište jer sam se s braćom dogovorio da mi prepuste meni dijelove. Prije tri-četiri godine namjeravao sam je obnoviti kao obiteljsku kuću, kako ne bih i dalje stanovao kod roditelja.'

'Otkad 'stanujete' na navedenoj adresi i zašto? Na kojim adresama zbilja stanujete i jeste li svjesni da se ovim postupkom krši Zakon o prebivalištu?' upitali smo dalje Vitalija. Nije odgovorio. Pitali smo ga i je li točno da njegova supruga i djeca u stvarnosti ne žive na Hvaru pa je sve lijepo objasnio.

'Točno je da ne živim na Hvaru i ne znam po kojem zakonu je to zabranjeno.'

Zadnje pitanje za Vitalija odnosilo se na navedeni kamp, odnosno priču da doista ondje živi pa je valjda pomislio da propitkujemo način na koji je stekao tu nekretninu.
'Vlasništvo možete provjeriti na meritornim mjestima, kao što je to nedavno provjerio HDZ, odnosno povjerenstvo za sukob interesa po njihovoj prijavi. Naglašavam da zamjenik načelnika koji se nalazi na koalicijskoj listi HDZ-a i HNS-a radi u Jelsi, obitelj mu živi u Splitu, a on tek povremeno dolazi u Sućuraj', upozorava Vitali.

Otkako je Vlada pozvala građane da sami prijavljuju osobe koje su lažirale vlastito prebivalište, zaprimili su oko osam tisuća dojava - a, zanimljivo, više od polovice upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Odjavljene su točno 2.052 osobe, očito barem dvije premalo.