SAVJETI LIJEČNIKA

Muči vas vrijeme? Jedini je lijek - zahlađenje!

06.12.2010 u 14:13

Bionic
Reading

Već i sam pogled na kartu biometeorološke prognoze za Hrvatsku za ponedjeljak i utorak mogao bi vas deprimirati. Naime, nakon vikenda i temperatura zraka koje su se rijetko dizale iznad nule, početkom ovog tjedna temperature bi mogle dosezati i 15 °C. Ovakvi temperaturni skokovi utječu na sve, najviše ih osjećaju kronični bolesnici

Tužni 'smajlići'

Iako mnogi promjenom vremena vole opravdavati sve moguće tegobe, bilo fizičke, a još češće psihičke, liječnici nam govore kako nema panike. Najvažnije je prilagoditi se uvjetima, tj. ako ste jučer imali debelu jaknu i vestu na sebi, danas se odjenite laganije.

Da vam olakšamo tegobe uzrokovane naglom južinom, porazgovarali smo s četirima liječnicima specijalistima koji, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, stvaraju biometeorološku prognozu.

'Nema čarobne formule'

'Srčani bolesnici trebaju izbjegavati fizički napor, alkohol i prostorije u kojima je puno ljudi, no najvažnije je prilagoditi se vremenskim uvjetima, bez obzira na to koje je godišnje doba', objasnila je dr. Mirjana Jembrek Gostović, ravnateljica Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana.

No zašto temperatura zraka toliko utječe na srčane bolesnike? Pri niskim temperaturama tijelo aktivira obrambeni mehanizam da sačuva temperaturu. Pritom dolazi do stiskanja krvnih žila.

Ovaj, za zdrave osobe, normalan fiziološki proces, može naškoditi srčanim koronarnim bolesnicima i tlakašima. Naime, stiskanjem koronarne žile može doći do angine pektoris, pojasnila nam je Jembrek Gostović. Naglasila je kako, unatoč velikom temperaturnom skoku, nema mjesta panici.

Čuvajte se virusa

Nagle promjene temperature osjetit će i astmatičari i svi oni s bolestima respiratornog sustava. Respiratorni bolesnici, dolaskom toplijeg vremena, imat će više problema, jer porastom temperature raste i vlažnost zraka što doprinosi pojačanom kašlju i iskašljavanju', rekla nam je dr. Alma Rožman iz Poliklinike za bolesti dišnog sustava Zagreb

U četvrtak ponovno snijeg i niske temperature

Premda  je temperatura u ponedjeljak osjetno porasla, i dalje će nastaviti rasti sve do četvrtka. U srijedu bi maksimalna temperatura zraka mogla doseći 15 °C, a već u četvrtak se očekuje snijeg te jutarnje temperature ispod nule. Takvo će vrijeme biti do kraja tjedna.


Ističe kako je bitno izbjegavati velike napore te redovito uzimati propisane lijekove. Za razliku od ove kategorije bolesnika, astmatičarima ne odgovara niska temperatura. 'Iza četvrtka, kada se ponovno očekuje zahlađenje, astmatičari bi mogli imati problema s disanjem te može doći do pogoršanja bolesti', rekla je Rožman te istaknula kako bolesnicima preporuč da preko nosa i usta nose tanku maramu ili šal.

No upozorila je kako je toplije vrijeme dobra podloga za razvoj virusa. Time je ugrožena cijela populacija, moguće su prehlade i viroze, stoga je potrebno izbjegavati zatvorene prostore u kojima je puno ljudi.

Kostobolja je najbolji prognostičar?

Koliko ste puta čuli 'Boli me koljeno, dolazi promjena vremena'? Nije riječ o izmišljotini. Reumatski bolesnici ili oni s degenerativnim promjenama kostiju, ali i svi oni koji su nedavno imali prijelom, doista osjete promjenu vremena.

'Osjećaju se pojačani bolovi, trnci i nelagoda i zahvaćenom segmentu', rekla nam je dr. Rossana Čizmić, pročelnica odjela fizikalne medicine i rehabilitacije u Poliklinici za reumatske bolesti, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju 'Dr. Drago Čop'. Istaknula je kako neki pacijenti promjenu vremena osjete dva dana ranije nego što se ona dogodi, neki reagiraju tek taj dan, a neki i sa zakašnjenjem osjećaju tegobe.

Lijeka nema; Čizmić preporučuje pridržavanje uputa liječnika, uzimanje tableta protiv bolova ili svoje redovne terapije.

Nervozni, tjeskobni, napeti?

'Oduvijek je poznato da su ljudi osjetljivi na promjenu vremena, neki više, neki manje', rekao nam je dr. Domagoj Vidović iz Psihijatrijske bolnice Vrapče. Otkrio nam je kako promjena vremena utječe na promjenu raspoloženja prvenstveno kod starijih ljudi, kod onih koji su po prirodi tjeskobniji, ali i u žena. Promjena vremena manifestira se slabijim snom, padom koncentracije i razdražljivošću. 'No to brzo prođe', tješi nas dr. Vidović i napominje kako se ne preporučuje uzimanje nikakvih lijekova za smirenje poput apaurina i slično.

'Pao mi je tlak, ne osjećam se dobro', rečenica je koju često izgovaramo, no ona, pojašnjava Vidović, nije ispravna. 'Tlak je jedini parametar koji ne možemo osjetiti. Na cjelokupni osjet vremena utječu, uz tlak zraka, i njegova temperatura, vlažnost i vjetar', pojasnio nam je Vidović.