SVE SE ZELENI

Marihuana apsolutno dominantna droga u Hrvatskoj

06.12.2010 u 11:51

Bionic
Reading

Najraširenija je i najpopularnija droga, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj, marihuana. U anonimnoj anketi koju je provela agencija GfK, deset posto od 800 ispitanika starijih od 15 godina priznalo je da je konzumiralo drogu, i to uglavnom marihuanu

Drogama su općenito sklonije osobe višeg obrazovanja i većih prihoda, u urbanim sredinama, te muškarci. Tako je, među ovih deset posto, većina ispitanika iz većih hrvatskih gradova, među njima je više muškaraca nego žena, a prosječna dob konzumenata je između 15 i 34 godine.

Među deset posto onih koji su priznali konzumaciju droge, devet posto konzumiralo je marihuanu ili hašiš, 1,5 posto kokain, oko 0,6 posto ecstasy, 0,5 LSD i 0,4 heroin. Kao i u Hrvatskoj, marihuana je omiljena droga Europljana. Tako je 22 posto ili 75 milijuna odraslih Europljana je probalo kanabis, a četiri posto ili 14 milijuna kokain.

44 posto ispitanih u Hrvatskoj reklo je da poznaje nekoga tko je uzimao droge, dok ih je 24 posto bilo nuđeno drogom, i to u 90 posto slučajeva marihuanom.