Hrvatska AFERA WIKILEAKS

'Hrvatska 2004. spremnija za EU od divlje Rumunjske'

Hrvatska je 2004. godine bila spremnija za ulazak u EU od Rumunjske i Bugarske, izjavio je, po povjerljivim dokumentima koje je objavio WikiLeaks, bivši povjerenik za vanjske poslove Europske komisije Chris Patten

'Hrvatska je, rekao je Patten, vjerojatno mnogo pripremljenija za članstvo u EU-u od Bugarske i Rumunjske, koje će vjerojatno ranije ući u Uniju', stoji u dopisu američkog veleposlanstva u Bruxellesu, jednom od tisuća povjerljivih diplomatskih dokumenata State Departmenta koji je u noći sa srijede na četvrtak objavio WikiLeaks.

Bivši europski dužnosnik Rumunjsku je pritom nazvao 'divljom nacijom'.

Dopis je nastao krajem travnja 2004., dok Rumunjska i Bugarska još nisu bile članice EU-a. U Uniju su ušle 1. siječnja 2007. u posljednjem valu proširenja.

Patten je, po dopisu o razgovoru tijekom objeda, bio iznenađen izvješćem tadašnje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, koja je Hrvatskoj dala prolaznu ocjenu za suradnju s Haaškim sudom 'iako je Gotovina na slobodi u Hrvatskoj'.

'Patten je rekao da je i on iznenađen pismom Del Ponte, no pošto je sudac odsvirao kraj, ruke EU-a vezane su njezinom ocjenom', piše u dopisu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još