Hrvatska ŠUTNJA ZAŠTITNICA ŽENA

Zašto je lov na udovice sporedno pitanje?

Je li započeo lov na udovice branitelja Domovinskog rata ili je usklađivanje novog Obiteljskog zakona, prema kojem udovice koje su odlučile započeti život s novim partnerom gube pravo na invalidninu i obiteljsku mirovinu, nešto što se odavno trebalo dogoditi? To pitanje postavili smo pravobraniteljici za spolove i predsjednici udruge za zaštitu žena B.a.b.e.

Pitanje smo postavili i premijerki Jadranki Kosor koja je prije godinu i pol dana bila ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, no ona nije htjela ili nije imala vremena na njega odgovoriti.

Ministarstvo branitelja demantiralo je napise o lovu na udovice branitelja, ali su i potvrdili da se novim Obiteljskim zakonom izjednačuju bračne i izvanbračne zajednice čak i u pogledu obiteljske mirovine udovica branitelja.

Dakle, udovica branitelja iz Domovinskog rata koja je odlučila nastaviti svoj život s drugim muškarcem pa i bez ulaska u brak, ostaje bez mirovine koju joj je država dodijelila kao udovici branitelja.

U javnosti su se oko tog problema pojavila sukobljena stajališta – jedni tvrde da zakon nije pošten, da zaviruje u krevete udovica i da udovice ne bi smjele biti na taj način kažnjavane jer su nastavile svoj ionako težak život s novim partnerom, a drugi tvrde da nije u redu da im država doživotno isplaćuje nemale mirovine.

Ako se stavimo u kožu tih udovica i ako stavimo na stranu zlobne primisli da su neke od njih prevarile državu i da samo parazitiraju na državnom proračunu (premda je i to realnost koja se treba iskorijeniti na svim područjima, a ne samo među najugroženijima), onda stvari mogu izgledati drugačije.

Mnoge žene koje su su prije 18 godina ostale bez supruga, postale su i samohrane majke. Država im mirovinom zasigurno nije zaliječila rane, ali je to mnogima od njih ipak bio kakav-takav znak pažnje i oblik priznanja kojim su mogle hraniti svoju djecu. Danas, usred ekonomske krize, kada se mnogi pitaju jesu li za ovakvu državu mladi ljudi dali svoje živote, udovicama se oduzima i taj najmanji oblik priznanja samo zato što su krenule dalje i pronašle mjesta za novu osobu u svom životu. Je li itko stao u obranu njihovih prava? Zasada, čini se, nije nitko.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik rekla je da ne smatra da je tu riječ o diskriminaciji temeljem spola: '...ali mi se čini da nikako nije u redu da gubitak prava na obiteljsku mirovinu za njih bude trajan, neovisno jesu li udovci tj. udovice stupili/e u bračnu ili izvanbračnu zajednicu, već da bi nakon određenih godina života morali/e ostvarivati pravo na obiteljsku mirovinu.'

Predsjednica udruge za zaštitu žena B.a.b.e. Sanja Sarnavka podsjetila je da je i u početku bilo dosta sukoba između udovica i roditelja poginulih branitelja koji nisu bili sretni što će im snahe dobivati novac po mrtvim sinovima: 'Uostalom, bilo je tu i puno varanja. To da netko dobiva mirovinu samo jer je udovica nije u redu jer bilo je tu i vrlo bogatih udovica. Ali kada je već takva situacija – zar bi sad one trebale otići u opatice?'

Sarnavka smatra da bi udovice koje su socijalno ugrožene tebale imati obiteljsku mirovinu bez obzira na sve, a ako su financijski dobro potkovane da ne bi trebale primati mirovinu. 'Podjela obiteljskih mirovina bilo je kupovanje glasova šakom i kapom', rekla je Sarnavka.

Ostaje samo pitanje kako će nadležna tijela znati da je neka udovica u romantičnoj vezi s novim muškarcem i hoće li za koju kunu više u proračunu pokrenuti inspekciju koja bi morala doslovce zavirivati u tuđe krevete? Valjda postoji bolji način da zemlja napokon nađe put do puta za izlazak iz krize.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još