CRO DEMOSKOP

Samo pet posto građana podržava Kosor i Milanovića

02.12.2010 u 11:13

Bionic
Reading

Sudeći prema rezultatima posljednjeg istraživanja CRO Demoskop, ni šefica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor, a niti šef opozicije ne mogu se pohvaliti time da uživaju podršku građana - samo 5,7 posto ispitanika ima pozitivno mišljenje o Milanoviću, a samo 5,4 posto građana ima pozitivno mišljenje o premijerki Kosor

Najpozitivnije mišljenje građani Hrvatske imaju o predsjedniku Ivi Josipoviću (41,9 posto) i guverneru HNB-a Željku Rohatinskom (19,3 posto), dok je titulu najnegativnijeg pripadnika političkih elita uvjerljivo odnio Ivo Sanader, jer je za 37,9 posto građana najnegativniji političar u državi.

Na drugo mjesto ljestvice najnegativnijih probio se Sanaderov politički rival i 'siva eminencija' pravosuđa, Vladimir Šeks, koji je najnegativniji političar za 11,3 posto građana/ki.

Na trećem su mjestu 'svi političari', izbor 10,1 posto ispitanika/ca.

Slijede čelnici dviju vodećih političkih stranaka u zemlji: Jadranka Kosor (najnegativnija za 8,5 posto ispitanika/ca) i Zoran Milanović (6,5 posto).

Vodeća lijeva koalicija, raste HSLS

 

Iz rezultata istraživanja CRO Demoskop, koje redovno mjesečno obavlja Promocija PLUS, dade se iščitati da popularnost pada ne samo stranačkim liderima, nego i vodećim parlamentarnim blokovima, ali lijeva koalicija i dalje bilježi veliku prednost pred vladajućom, desnom koalicijom (lijeva koalicija sa 41,6 posto, a sada vladajuća sa 27,5 posto).

I dok vodeće stranke ili stagniraju ili padaju, na ljestvici popularnosti uspinju se HSLS Darinka Kosora, Hrvatski laburisti Dragutina Lesara i Hrvatska stranka umirovljenika. Raste polako i HSP Danijela Srba, ali u svim tim slučajevima govorimo o jako malim postocima podrške, s tim da se HSLS sa 4,6 posto u srazu s velikim koalicijama približava izbornom pragu od pet posto.

HNS je već dulji vremenski period treća politička stranka u zemlji sa 6,2 posto, a HSS je zadržao svoje četvrto mjesto s rezultatom od 5,2 posto.

Zamrzavanje mirovina najgori potez

Tri stranke imaju vrlo slične izborne rezultate: HSP sa 3,8 posto, HSLS sa 3,6 posto i HSU sa 3,4 posto izborne podrške. Hrvatski laburisti - Stranka rada u posljednjem istraživanju bilježe najveći rezultat od osnivanja (2,2 posto).

Regionalne stranke su na svojim uobičajenim rezultatima (oko 1 posto), dok sve ostale stranke i nezavisne liste zajedno bilježe 0,9 posto. I dalje je vrlo visok udio neodlučnih birača, a uočljiv je trend rasta apstinenata (oko pedeset posto ispitanika je u te dvije skupine).

Tadićevu ispriku u Vukovaru pozitivno doživljava 65,2 posto građana/ki, a 18,5 posto negativno. Sindikalni dogovor i 'uspjeh' pozitivno doživljava 24,5 posto građana/ki, dok je negativna percepcija dogovora zabilježena u 43,6 posto slučajeva.

Najlošije je prošlo zamrzavanje mirovina u 2011. godini, u 77,8 posto slučajeva, a pozitivno je za svega 9,9 posto ljudi. 

Vlada i dalje pada

Vlada RH je za svoj rad u ovom mjesečnom istraživanju zabilježila najnižu ocjenu od početka mjerenja, odnosno od početka 2004. godine ili od početka mandata prve vlade Ive Sanadera.

Tako je ovomjesečnih 2,18 za 1,24 poena slabije od najbolje ocjene koju je vlada premijerke Kosor zabilježila od potvrđivanja mandata (3,42 u veljači ove godine, nakon 'obračuna ' sa Sanaderom zbog pokušaja novogodišnjeg stranačkog puča).

Taj se trend procjenjivanja rada, osim u ocjeni, vidi u razini potpore politici koalicijske vlade Jadranke Kosor, koja se iz mjeseca u mjesec topi. Dok je Vlada u veljači doživjela vrhunac potpore (57,1 posto) i bila ocijenjena najvišom školskom ocjenom u ovom mandatu (3,42), početkom prosinca te su vrijednosti znatno niže. Potpora politici Vlade sada iznosi svega 23,9 posto, a školska ocjena 2,18.

Najveću podršku Vlada RH bilježi među glasačima HDZ-a (ocjena 3,14), dok joj birači najvažnijeg koalicijskog partnera, HSS-a, daju relativno slabu ocjenu (svega 2,56). Najslabiju ocjenu za svoj rad bilježi među glasačima opozicijskih stranaka (SDP 1,84; HNS 1,83; IDS 1,60).