Hrvatska IZVANREDNO STANJE

Katastrofa u Metkoviću: Neretva na rekordna četiri metra

  • Autor: tportal.hr
  • 2.12.2010 10:40:20
  • 2.12.2010 7:32:18

Na najnižem dijelu Metkovića jutros se u 3,45 sati izlila Neretva, ali ljudstvo i mehanizacija na terenu izgradnjom zečjih nasipa spriječili su veće plavljenje, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Zbog vode na kolniku, zatvorena je državna cesta D 9 u Metkoviću i granični prijelaz te ŽC 6218 Metković - Vid i ŽC 6217 Rogotin - Kula Norinska u mjestu Rogotin, javlja HAK

Od 5 sati vodostaj rijeke Neretve dosegnuo je visinu od 405 centimetara i najveći je vodostaj izmjeren u posljednjih 50 godina. U siječnju ove godine za vrijeme velikih poplava vodostaj nije prelazio 383 cm. Kako je priopćeno iz Stožera za zaštitu i spašavanje, predviđa se da će vršni vodostaj od oko 405 cm trajati još najmanje šest sati.

Postavljeni su zečji nasipi u Kominu, Opuzenu, Metkoviću i Krvavcu. Za to je utrošeno 10 tisuća vreća pijeska, a ostalih oko 25 tisuća vreća upotrijebilo se kao pomoć ugroženom stanovništvu.

U naselju Komin poplavljeno je 60-ak objekata. U Metkoviću je desna obala Neretve poplavljena zaobalnim vodama i očekuje se plavljenje većeg broja objekata nego što je to bilo u siječnju, kada je poplavljeno 700 objekata.

Dubrovačko-neretvanska županija proglasila je sinoć izvanredno stanje na području Metkovića, Opuzena, Ploča i općine Kula Norinska. Angažirana je većina vatrogasnih postrojbi županijske Vatrogasne zajednice - oko 200 ljudi, dok je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje poslano 20, a iz Hrvatske gorske službe za spašavanje 22 osobe.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još