ŠTRAJK NA STOJEDINICI

Kakva plaća - takav program!

01.12.2010 u 12:17

Bionic
Reading

Zaposlenici i suradnici Radija 101 ponovo su u štrajku, s pravom, jer mjesecima nisu dobili plaću, a obvezne doprinose godinama. Oni sudjeluju u izradi programa Radija 101, pa je distanciranje v.d. direktorice programa i urednice Informativnog programa od tih svojih kolega i kolegica krajnje nedolično, upozorava Sindikat novinara Hrvatske

U priopćenju nacionalnog sindikata novinara, SINOH-a, ističe se da za agoniju Radija 101 nisu krivi zaposlenici i suradnici, nego poslovodstva koja su godinama vodila taj radio, kao i Nadzorni odbor, suvlasnici i nadležna državna tijela koja su dopuštala da se godinama krše zakoni te temeljna prava radnika i suradnika, tako da je na Radiju 101 stvoren totalni financijski nered.

'Takva praksa dovodi u pitanje opstojnost Radija 101, a ne ljudi koji su godinama zajednički proizvodili program i nisu bili plaćeni za taj rad', naglašava predsjednica SINOH-a Gabrijela Galić.

Dodaje i da sada, kada je taj radio na rubu bankrota, treba pronaći način da ga se spasi i u tome trebaju sudjelovati svi, počevši od suvlasnika i Skupštine, a ne prebacivati krivnju na ljude kojima je uskraćeno osnovno pravo - da budu plaćeni za rad. U trenutku kada traže svoje zarađene plaće pokušava ih se optužiti da onemogućavaju proizvodnju programa. Kakva plaća – takav program!

Sindikat novinara Hrvatske u potpunosti podržava opravdane zahtjeve kolega i kolegica na Radiju 101. Oni nisu usamljeni slučaj, jer širom Hrvatske ima puno novinara koji rade, a da se ne poštuju njihova elementarna prava koja proizlaze iz rada. Pitanje je dokad će oni trpjeti i šutjeti.