DEMANTI MINISTARSTVA BRANITELJA

'Ne zadiremo u privatni život udovica, ali...'

30.11.2010 u 15:08

Bionic
Reading

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti reagiralo je demantijem na članak tportala u kojem se problematizira gubitak braniteljskih mirovina udovica branitelja koje žive u izvanbračnim zajednicama

Ministarstvo branitelja reagiralo je na članak pod naslovom 'Lov na udovice iz Domovinskog rata' demantijem koji prenosimo u cijelosti:

'Naime, u spomenutom članku insinuira se kako Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti provodi hajku i lov na udovice hrvatskih branitelja i zadire u njihovu privatnost s ciljem oduzimanja obiteljske mirovine koju su ostvarile na temelju pogibije odnosno smrti supruga, što je neistina. Ministarstvo nema niti je ikada imalo namjeru zadirati u privatni život udovica hrvatskih branitelja, no ima obvezu provoditi zakon i postupati u skladu sa zakonskim odredbama.

Ističemo kako je u pitanju isključivo usklađivanje Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s odredbama Obiteljskog zakona, prema kojemu je bračna i izvanbračna zajednica izjednačena, kako u pravima tako i u obvezama. Naime, Člankom 3. Obiteljskog zakona propisano je da se odredbe ovog Zakona o učincima izvanbračne zajednice primjenjuju na životnu zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca koja traje najmanje tri godine ili kraće, ako je u njoj rođeno zajedničko dijete. Stoga je Člankom 10. Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, koji je stupio na snagu 21. studenoga 2009. godine, propisano da bračni i izvanbračni drug stupanjem u brak ili izvanbračnu zajednicu određenu Obiteljskim zakonom gubi prava iz ovoga Zakona koja je ostvario kao član obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja i umrloga HRVI iz Domovinskog rata I. do IV. skupine.

Također, potpuno neutemeljeno dovodi se u pitanje skrb o djeci smrtno stradalih hrvatskih branitelja te stoga ističemo kako djeca iz te kategorije stradalnika Domovinskog rata zadržavaju sva svoja prava koja im proizlaze iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, što znači i pravo na obiteljsku mirovinu i invalidninu za vrijeme redovnog školovanja, kao i za vrijeme nezaposlenosti u trajanju do 12 mjeseci. Prava ostvarena na temelju pogibije ili smrti hrvatskog branitelja su odvojena za djecu i supruge pa tako stupanjem njihove majke u izvanbračnu zajednicu prava djece se ne smanjuju. Ukoliko majka prestane ostvarivati pravo na mirovinu stupanjem u izvanbračnu zajednicu, djeca u punom iznosu zadržavaju sva prava stečena na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja.'