CJENIK VEĆI OD DOZVOLJENOG

Zagrebački taksisti varaju građane već 26 dana!

30.11.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Zagrebački taksisti nisu poštovali odluku Gradske skupštine o smanjenju cijena usluga, iako su to morali učiniti još 4. studenog, i zapravo već dvadesetak dana naplaćuju više nego što bi smjeli

Podsjetimo, gradski zastupnici su na Skupštini 26. listopada donijeli odluku prema kojoj se cijene u prijevozu taksijem snižavaju za petnaest

posto, a trebala je stupiti na snagu osam dana nakon objave u Službenom glasniku Grada Zagreba. U Glasniku je objavljena dan nakon donošenja, pa je tim slijedom stupila na snagu 4. studenog.

'Taksisti su morali spustiti cijene usluga, sukladno odluci Skupštine. Ne znam zašto to nisu napravili, ali morali su. Mijo Bezer iz Gradskog ureda za promet morao je provesti tu odluku', kazao je predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem

Vjećnik SDP-a Jurica Meić smatra da je se odgađanjem odluke o auto taksi prijevozu ostavlja monopol Radio taxija Zagreb.

'Svaki put kad je građanin sjeo u taksi bio je okraden jer taksisti i dalje naplaćuju iste cijene, a ne one koje su propisane odlukom', ističe se Meić i dodaje da je to dovoljan uvjet da taksisti ostanu bez licence.

Prema odluci Skupštine, najviša cijena prijevoza taksijem trebala je za početak vožnje iznositi 16 kuna, vožnja po kilometru šest kuna, vrijeme čekanja po satu 43 kune, a prijevoz prtljage po komadu dvije i pol kune. Noćna vožnja od 22 do 5 sati, kao i vožnja nedjeljom i blagdanom od 0 do 24 sata, veća je za 20 posto.

Da se odluka Skupštine ne poštuje, uvjerili smo se i obilaskom nekoliko stajališta taksija na kojima su još uvijek istaknute stare cijene što možete vidijeti i u fotogaleriji, a stari cjenik nalazi se i na inte rnetskim stranicama taksista. Za razliku od Šprema, u Gradskoj upravi drugačije tumače odluku Skupštine te smatraju da se ona mora primijeniti tek nakon što gradonačelnik Milan Bandić donese akte potrebne za provođenje liberalizacije tržišta, odnosno dolaska još nekoliko tvrtki za prijevoz taksijem. A za te akte, koji se spominju u odluci Skupštine, prema kojoj se treba provesti snižavanje cijena, Bandić ima 45 dana od objave u Glasniku, nakon čega bi se osam dana od toga trebao raspisati javni poziv za dolazak novih 267 taksija.

Mijo Bezer iz Gradskog ureda za promet kaže da nisu proveli inspekciju među taksistima, već su pozvali predsjednika Udruge Radio Taksi Zagreb Jurja Šindarića i rekli mu da moraju spustiti cijenu. 'Uputili smo im i službeni dopis i dali deset, petnaest dana za prilagodbu i onda će inspektori ići u akciju', tvrdi Bezer.

Šnidarić tvrdi da ga Bezer nije zvao na razgovor niti mu je poslao bilo kakav dopis. 'Nema meni Mijo što slati pismo, ako to hoće, mora poslati na adresu svih 1034 zagrebačkih taksista. Nema inspekcija što tražiti dok mi ne preuredimo ure. Taksi vozila ima 1034 i koliko će trajati, trajat će. Jedan sat traje preuređenje jedne ure', zaključio je Šnidarić.