DVOSTRUKA MJERILA I TAJNI REGISTRI

'Lov na udovice iz Domovinskog rata'

29.11.2010 u 20:17

Bionic
Reading

U Hrvatskoj ima oko četiri tisuće udovica hrvatskih branitelja, no one na njihovu mirovinu nemaju pravo ako se preudaju ili žive u izvanbračnoj zajednici

Registar branitelja priča je koja nikako da potpuno izbije na svjetlo dana u smislu otvaranja podataka. No zato je s druge strane, kako je to primijetila HTV, ‘otvoren lov na udovice iz Domovinskog rata’.

HTV je prilogom u središnjem Dnevniku podsjetio na priču koju su otvorili još u travnju ove godine, međutim, zbog osude okoline jer je priznala da voli drugoga, iako bi sve dala na svijetu u da joj se pokojni muž vrati, jedna od udovica više ne želi govoriti pred kamerama.


Lažni branitelji i njihove povlastice tako su i dalje vrući krumpiri koje premijerka ne želi ‘oguliti’ za svoju salatu, jer su očito prevažni kao začin za izbore, no kao veliki borac za prava žena zna da je lakše raditi reda među slabijima.

Udovice iz Domovinskog rata gube pravo na obiteljsku mirovinu ako se žele ponovno udati. Stoga su mnoge od njih, da bi zadržale ta prava najpotrebnija djeci, odlučile živjeti u izvanbračnoj zajednici.

Međutim, i tu je mogućnost država izbrisala s obzirom da je prema novom Obiteljskom zakonu izvanbračna zajednica izjednačena s bračnom. Od resornog ministarstva tako je HTV i opet dobio samo priopćenje u kojem samo piše:

‘Ako se u izvanparničnom sudskom postupku pravomoćnim rješenjem utvrdi postojanje izvanbračne zajednice, udovica smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i umrloga hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskoga rata 1. do 4. skupine izgubit će pravo ne samo pravo na obiteljsku invalidninu već i pravo na obiteljsku mirovinu’.

Na kraju bi one mogle ostati i bez kune, dok stručnjaci postavljaju pitanje a gdje su djeca branitelja u toj cijeloj priči tim više što, kako upozoravaju, izjednačavanje bračne i izvanbračne zajednice nije potpuno jer se partneri nisu dužni međusobno uzdržavati u izvanbračnoj zajednici.