OTVORENA FRONTA

Pobunjenim liječnicima 3 tisuće kuna manje

17.02.2009 u 09:23

Bionic
Reading

Iz HZZO-a je obiteljskim liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti krenula isplata glavarina za siječanj. Službene podatke o broju liječnika koji će primiti uvećanu glavarinu u HZZO-u drže u tajnosti, no njih je, priznaju, svega 55 posto. Dok su još prije dva mjeseca glavarine predstavljale striktno ugovoren iznos kojim HZZO pokriva troškove zdravstvene zaštite prema broju pacijenata, sada su se za jedne pretvorile u nagradu, a za druge u kaznu

Tako će otprilike polovina obiteljskih liječnika, koji od 1. siječnja bojkotiraju naplatu participacije od 15 kuna, dobiti glavarine jednake lanjskima. 'Kaznenu' glavarinu, u koju nije uračunato povećanje plaća za šest posto temeljem sporazuma Vlade i sindikata, primit će oko 1.300 liječnika, dok će preostalih tisuću liječnika koji naplaćuju participaciju primiti 'nagradnu', devet posto veću glavarinu, u koju je osim 6-postotnog povećanja plaća ugrađeno i 1.500 kuna za naplatu participacije, piše Novi list

Tako će 'buntovnici' s glavarinom od primjerice 20.000 kuna, svaki mjesec biti kažnjeni s oko 3.000 kuna manje u odnosu na kolege koji su pristali raditi po novim uvjetima. Mjesec i pol otkako je reforma primarne zdravstvene zaštite krenula u nešto manje od 50 posto ordinacija obiteljske medicine, raskidanje ugovora s neposlušnim liječnicima koje u ambulantama nema tko zamijeniti nepovratno je otpalo, a Državno odvjetništvo još razmišlja o tome kako doskočiti pobunjenim liječnicima koji ne žele provoditi reformu, naplaćivati participaciju niti potpisati anekse ugovora kojima bi se na to obvezali.

Ministarstvo zdravstva poziva liječnike da potpišu anekse i počnu naplaćivati participacije, i pritom procjenjuje da bojkotiranjem reforme obiteljski liječnici oštećuju proračun za 300.000 do 1.000.000 kuna mjesečno, dok su u HZZO-u procjene dosegle 'štetu' od čak dva milijuna kuna mjesečno. Obiteljski liječnici udruženi u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) pak odgovaraju kako će na nižim glavarinama državi uštedjeti 3,6 milijuna kuna mjesečno.

Loptanje na relaciji KoHOM – Ministarstvo zdravstva nastavit će se očito i u drugoj polovici veljače jer iz Koordinacije najavljuju da će prve tužbe protiv HZZO-a i Ministarstva krenuti još ovog tjedna, a moguće su – kaže Mario Malnar – i najavljuje nove prosvjedne aktivnosti. Unatoč kaznama, obiteljski liječnici ne namjeravaju predati oružje i odustati od bitke.

I vrijeme i aduti su na njihovoj strani jer bi Milinović u protivnom već riješio, kako tvrdi, protuzakonitu situaciju u svom resoru. Financijske kazne pokazale su se neučinkovitima, a zatvaranje ordinacija nikako ne može biti put prema uspješnoj reformi zdravstva i kvalitetnijoj zdravstvenoj usluzi.

Obiteljski liječnici s manje od 1.020 pacijenata dobili su ovih dana od HZZO-a obavijest da će, ako ne prikupe novih 200-tinjak pacijenata, ostati bez ugovora s HZZO-om, tvrde u KoHOM-u. U HZZO-u poriču da su slali takve obavijesti, no pitanje novih standarda propisanih za obiteljsku medicinu morat će se uskoro riješiti.

Prema novim pravilima HZZO-a, stotinjak ordinacija koje nemaju minimalan broj pacijenata (1.020 po ordinaciji) morale bi staviti ključ u bravu, a one s prevelikim brojem pacijenata (iznad 2.380) morat će višak pacijenata 'raseliti' po drugim ordinacijama.