ODBOR ANTI-CENZURA

'Jača cenzura u medijima, režu se prava novinara'

17.02.2009 u 08:48

Bionic
Reading

U povodu tematske sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije te Odbora za ljudska i prava nacionalnih manjina o javnoj televiziji, skupina novinara, nekoliko udruga civilnoga društva i nekoliko pojedinaca poslali su saborskim odborima 'pismo zabrinutosti zbog stanja medijskih sloboda u Hrvatskoj i zabrinjavajućeg položaja novinarske profesije'

ZAGREB - Nevladina udruga B.a.b.e., koja je jedna od potpisnica pisma, priopćila je da su pismo potpisali 41 novinar i novinarka, 53 organizacije civilnoga društva i šestoro pojedinaca i pojedinki.

Potpisnici su, kako se navodi, 'ocijenili da je 2008. bila ekstremno teška zbog sve prisutnije cenzure u javnim i privatnim medijima, te kršenja profesionalnih i socijalnih prava novinara'. Od Sabora zahtijevaju da donosi zakone koji reguliraju i osiguravaju medijske slobode, te nadzire provedbu tih zakona', dok ih je Vlada dužna provoditi u djelo'.
Inicijativni odbor u sastavu Nataša Škaričić, Sanja Sarnavka i Sanja Modrić poslao je pismo na adrese saborskih Odbora za medije i Odbora za ljudska prava, Ministarstva kulture koje je formalno zaduženo za medije u Vladi i potpredsjednice Vlade zaduženoj za stanje ljudskih prava u Hrvatskoj.

Potpisnici upozoravaju da su iz velikih medijskih kuća u prošloj godini mahom otišla ugledna i značajna novinarska imena, neka potpuno napustivši novinarstvo. Iznijeli su niz argumenata za ocjenu da je u Hrvatskoj riječ o 'učinkovitoj cenzuri koja se redovito opravdava tehnomenadžerskim rječnikom'. 

Napominju, između ostalog, da je HRT-u postalo uobičajeno smjenjivanje, uklanjanje ili javno opominjanje cijenjenih urednika te novinarki i novinara, da Vjesnikovi novinari rade pod najstrožim režimom nadzora Vlade, da eliminacija Viktora Ivančića i Marinka Čulića iz hrvatskog medijskog prostora zahtijeva javnu raspravu. Podsjećaju da je pretučen novinar Dušan Miljuš, te da su sankcionirani novinari Slobodne Dalmacije koji su javno prosvjedovali protiv preseljenja u Dugopolje i u 2009. sastavili kolektivnu predstavku protiv glavnog urednika zbog uvođenja oštre cenzure.

Podsjećaju i da su otkaze u 2008. dobili deseci novinara Business.hr-a, Poslovnog dnevnika i više izdanja EPH-a, a predsjednik HND-a Zdenko Duka izjavio je na božićnom domjenku kod predsjednika Stjepana Mesića da se ove godine u sustavu EPH-a očekuje do 200, a u Večernjem listu barem 40 otkaza.

Upozoravaju na pretvorbu istraživačkog novinarstva u tzv. 'istražno', gdje mediji postaju provoditelji interesa centara moći u pravosuđu, policiji i sigurnosnim službama koje ih servisiraju informacijama i 'eksluzivnim podacima' koje novinari objavljuju bez ograda. U tom procesu vrhovi službi ostaju nedodirljivi za kritiku javnosti, posljedice su nesagledive, a u javnosti opravdano prevlada uvjerenje kako medijske afere nikada ne doživljavaju pravosudni epilog

U priopćenju se također navodi da će Inicijativni odbor osnivati odbor 'Anti-cenzura' za sustavno praćenje i analizu stanja medijskih sloboda u Hrvatskoj.Po modelu američkog projekta Censored, sustavno će pratiti i koje su teme u javnim te privatnim medijima prešućene, a u svibnju će se u Zagrebu održati međunarodna konferencija o stanju medijskih sloboda u Hrvatskoj i regiji.