SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

'Tko je tebi Reihl Kir' – napokon i u Osijeku

29.11.2010 u 16:36

Bionic
Reading

Tko je tebi Reihl Kir? – prvo javno obilježavanje sjećanja na ubijenog načelnika osječke policije 1991. godine 'jer je predstavljao prepreku ratu', danas će na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku otvoriti Stjepan Mesić

Bivši predsjednik Republike trebao bi večeras, otvarajući izložbu, reći nešto više i o političkim okolnostima i podjeli ondašnjeg vrha HDZ-a na mirotvornu i ratnohuškačku struju, što je Josipa Reihl Kira na kraju stajalo i života.

Prvi ministar unutarnjih poslova samostalne i suverene Hrvatske i Reihl Kirov neposredni pretpostavljeni, Josip Boljkovac, na suđenju ubojici, Antunu Gudelju, kao nalogodavce je prozvao hadezeove jastrebove: Gojka Šuška, Vladimira Šeksa i Branimira Glavaša. Njihova eventualna odgovornost za taj zločin – u kojem su osim Kira poginuli i članovi općinske vlasti, Goran Zobundžija i Milan Knežević, a teško je ranjen Mirko Tubić – nikad nije utvrđena niti je o tomu provedena istraga.

Autorica izložbe, Tanja Simić Berclaz iz Metaklinike Beograd, potkraj srpnja postavila ju je u glavnom gradu Srbije, a potom je u sklopu regionalnog projekta 'Manjine za manjine', u organizaciji Centra za mirovne studije iz Zagreba došla u Hrvatsku. Poslije Zagreba, Rijeke i Splita, večeras se napokon otvara i u Osijeku. Molba suorganizatora, osječkog Centra za mir, da im gradska uprava ustupi neki od galerijskih prostora odbijena je, pa Katarina Kruhonja, osnivačica i dugogodišnja predsjednica Centra, smatra da je to samo nastavak politike koja je i dovela do ubojstva Reihl Kira, jer gradom vlada politička opcija koju je na vlast doveo Branimir Glavaš

'U Odjel za društvene djelatnosti stigao je prije otprilike mjesec dana telefaks sa zamolbom da za tu izložbu osiguramo prostor, ali u to vrijeme svi takvi reprezentativni prostori kojima Grad raspolaže bili su zauzeti', rekao nam je zamjenik gradonačelnika Ivan Vrdoljak, koji će danas u ime Grada doći na otvorenje.

Pročelnik Odjela, Dražen Alerić, pojasnio nam je da su jedina dva prostora za te namjene u vlasništvu grada – Galerija Waldinger i Kazamat – bili puni, a puni su i sada. 'Zato smo Centru za mir ponudili razgovor o drugim terminima, ali nam se više nisu javili', kaže Alerić.

Izložba i potom okrugli stol posvećeni su tragičnoj sudbini Josipa Reihl Kira kojega je, tijekom jednoga u nizu nastojanja da mirnim pregovorima razmakne barikade, zaustavi nepovjerenje i spriječi rastuće nasilje između sugrađana Hrvata i Srba, u atentatu na ulazu u osječko prigradsko naselje Tenju ubio pripadnik rezervne policije Antun Gudelj.

Iako je kažnjen s maksimalnih dvadeset godina zatvora, ostalo je nepoznato tko mu je pomogao pobjeći s mjesta zločina i potom iz Hrvatske, tko ga je godinama štitio od zaslužene kazne i utjecao na Vrhovni sud da ga – usprkos trostrukog ubojstva i četvrtog u pokušaju – oslobodi primjenjujući Zakon o općem oprostu, te je li i za sam atentat postojao naručitelj.
Na izložbi će biti i Jadranka Reihl Kir s kćeri Barbarom, bez čijih upornih nastojanja za rasvjetljavanjem okolnosti tragične pogibije njihova supruga i oca te procesuiranja ubojice, te izložbe ne bi bilo.

Izložba, koju financijski podržava Europska unija, odvija se pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Ive Josipovića, a otvaranje je predviđeno u 17.30. Poslije Osijeka odlazi u Sloveniju – Ljubljanu, Maribor i Kopar – pa u Bosnu, a potom se vraća u Srbiju i bit će postavljena u Inđiji, Novom Sadu, Novom Pazaru i Nišu, a organizatori dogovaraju i njezino postavljanje na Kosovu.