MINUS NA RAČUNU HOLDINGA

Ako Bandić ne plati dug, Čović zove inspekciju

29.11.2010 u 15:44

Bionic
Reading

'Ako Grad ne plati dugovanja koja ima prema Holdingu, pozvat ćemo inspekcijski nadzor Ministarstva financija, jer ovako se više ne može i dovest će se u pitanje pružanje usluga građanima', zavapio je na Odboru za financije Gradske skupštine predsjednik Uprave ZGH-a Ivo Čović

Čović je pred Odborom predstavio poslovno izvješće za prvih šest mjeseci 2010. iz kojeg se vidi da su rashodi veći od prihoda za 51 milijun kuna s intencijom da se do kraja godine taj iznos udvostruči.

Kao glavnog krivca za minus na Holdingovu računu Čović je prozvao Grad Zagreb, odnosno gradonačelnika Bandića, koji kao najveći kupac njihovih usluga ne poštuje ugovorne obveze.

Bandić: 'Umjesto rada bave se kadroviranjem'

'Umjesto da su se uproteklih 16 mjeseci u Holdingu bavili uštedama, a ne kadroviranjem,danas u ZGH-u ne bi imali problema. Sve što Grad duguje Holdingu bit ćeplaćeno, ali samo onoliko koliko je na tržištu procijenjeno da košta. Minemamo novca koliko bi oni htjeli. Pričaju da smo im dužni 500milijuna kuna. Neka rade svoj posao koji će sada morati raditi još iviše. U ZET-u nisu napravili ništa u godinu i pol na temurestrukturiranja', poručio je Bandić s konferencije za medije u Gradskojupravi.

'Mislim da bi grad morao ispoštovati obveze i platiti poslove za koje su potpisani ugovori po ugovorenoj cijeni, a ne kada se poslovi obave jednostrano smanjivati te iznose', kazao je Čović

Iako gradonačelnik redovito proziva Upravu ZGH-a za nerad i nikakve uštede, prvi čovjek Uprave ZGH-a tvrdi da ušteda ima, a potom je naveo da su u prvih šest mjeseci rashode smanjili za 151 milijun kuna.

'U prvih šest mjeseci prošle godine, rashodi su bili 2,182 milijarde kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine, iznosili 2,310 milijarde kuna što je za sedam posto manje', kazao je Čović.

Troškovi osoblja najveća su stavka na rashodovnoj strani i čine 40,3 posto proračuna ZGH-a odnosno 819,2 milijuna kuna.

Budući da kolektivni ugovor zaposlenika ZGH-a istječe 31. prosinca, u tijeku su pregovori sa sindikatima oko neisplate božićnica (2.884 kune neto) čime bi se, tvrdi Čović, uštedjelo dodatnih 80 milijuna kuna. Ako do toga ne dođe ili ako sindikati ne prihvate da se božićnice isplate do neoporezivog dijela, iz ZGH-a najavljuju da će biti primorani krenuti u otpuštanje određenog broja zaposlenih.

Članovi Odbora prihvatili su Čovićevo izvješće, a isto će zatražiti od Skupštine Grada. U međuvremenu Odbor će, na Čovićevu inicijativu, od Skupštine zatražiti oformljivanje tima ljudi iz Gradske uprave i ZGH-a koji bi popisali sva dugovanja i sagledali sve probleme koji postoje.

'Disproporcija je ogromna. Ako Grad ne plati dugovanja koja ima prema Holdingu, pozvat ćemo inspekcijski nadzor Ministarstva financija, jer ovako se više ne može i dovest će se u pitanje pružanje usluga građanima', zaključio je Čović.

Uz prihvaćanje izvješća ZGH-a, Odbor je istovremeno odbio zahtjev Gradskog ureda za zdravstvo za smanjenjem novčane pomoći za novorođenu djecu.

'Odluka nije pripremljena i u kontradikciji je sa stvarnim životom. Gradski ured tvrdi da su naknade do sada dale rezultata, a istovremeno predlažu njihovo smanjivanje. Odluka je u suprotnosti i s pronatalitetnom politikom', ljutio se HNS-ovac Dragan Kovačević.

Predsjednik Odbora Igor Rađenović rekao je da se ne može preko noći odlučiti ukinuti naknade posebno, jer u obrazloženju nema nikakvih financijskih i inih pokazatelja.