BANDIĆ KONTRA SKUPŠTINE

'Ako ne podrže proračun, mogu očekivati izbore'

29.11.2010 u 14:26

Bionic
Reading

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, ako je suditi po porukama koje je odaslao s današnje konferencije za medije, ne kani odustati od prijedloga proračuna za 2011. godinu koji je poslao Gradskoj skupštini unatoč tome što su svi klubovi zastupnika istom rekli - ne

'Nema kompromisa ni s kim. Proračun je rađen na temelju pravednosti i solidarnosti. Socijalna odgovornost proračuna temelji se na konsenzusu koji je okosnica proračuna. Možemo samo razgovarati o skali i o tome hoće li granica biti sto kuna gore ili dolje. Ako se o tome želi razgovarati, onda su moja vrata svima otvorena.

Međutim, ako žele izmjene prijedloga samo zato što sam ja to predložio, a čini mi se da je to zbog toga, onda od svega neće biti ništa', kazao je Bandić, uz dodatak da je protiv novih izbora, ali da ih oni koji ih zazivaju mogu i očekivati ukoliko ne podupru ovaj koncept proračuna.

Gradonačelnik je tako napravio otprilike isto što i prošle godine, osim što se ovoga puta nije poslužio tečnim engleskim i kazao: 'Tejk it ot liv it.' Naime, i kod izglasavanja proračuna za 2010. Bandić je Skupštinu, odnosno SDP koji u njoj ima većinu, doveo pred zid primoravši ih da izglasaju njegov prijedlog, jer da se to nije dogodilo, išlo bi se na izvanredne izbore za Gradsku skupštinu. Doduše, navedeno je izrekao nakon drugog čitanja kada je proračun skresao za stotinjak milijuna kuna u odnosu na prvo čitanje.Podsjetimo, prijedlog proračuna za 2011. iznosi 6,790 milijardi kuna, što je 110 milijuna kuna više od rebalansiranog za 2010, a osnovni razlog zbog kojeg ga stranke ne podržavaju je jer ukida besplatni prijevoz ZET-om i prigradskom željeznicom za određene skupine korisnika, smanjuje novčanu pomoć za novorođenu djecu, a također mijenja način na koji se reguliraju participacije za troškove smještaja djece u jaslicama i vrtićima, kao i za smještaj učenika u produljenom boravku u školi, što je direktno najviše pogodilo srednji sloj građana.