Hrvatska NASILJE U OBITELJI I NAD ŽENAMA

Ministri priznali: Do sada nismo surađivali

  • Autor: V. P. P.
  • 29.11.2010 17:40:49
  • 29.11.2010 14:34:30

Iako je ministar zdravstva i socijalne skrbi, kako je rekao, ushićen potpisivanjem sporazuma između šest ministarstava da bi se što efektivnije moglo suzbiti nasilje u obitelji i među ženama, priznao je da do sada ministarstva nisu bila koordinirana te da dobre međuresorne suradnje nije bilo

Priznanje potpredsjednika Vlade samo je potvrdilo činjenicu koju su svi prije njega znali: problem obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama zahtijeva interdisciplinaran pristup te usku suradnju svih nadležnih ministarstava. No to do potpisivanja Sporazuma o suradnji koji bi trebao jamčiti bolju prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama ta se suradnja nije događala.

Najbolji slučaj nekoordiniranosti jest onaj Nikoline Štajdohar koju je prije nekoliko mjeseci ubio njezin bivši suprug u središtu Gline pred njihovo dvoje djece. U Nikolinom su slučaju podbacili socijalna služba, policija te sudstvo. Hoće li se nakon potpisivanju ovog Sporazuma stvari u praksi promijeniti ili će današnje izjave ostati tek na deklarativnoj razini, pokazat će vrijeme.

No konkretne promjene unutar izmjena kaznenog zakona mogle bi uskoro biti prihvaćene. Naime, iz MUP-a traže da se uznemiravanje okarakterizira kao kazneno djelo te traže od jedne do tri godine zatvora. Do sada se slanje lascivnih ili pak prijetećih poruka te istih takvih poziva nije kažnjavalo.

Da bi se policija, koja i prva izlazi na teren u slučaju obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama što bolje mogla pripremiti, policajci će prolaziti posebne pripreme kako bi bili što senzibilniji o tom problemu. Djelatnici MUP-a prolazit će i kroz simulacije slučajeva ove vrste nasilja, a svi oni koji po dojavi odlaze na teren u džepu će imati podsjetnik na komadu kartona kako postupati u slučaju obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama, pojasnila je Renata Odeljan iz MUP-a.

'Pitat ćete me zašto potpisujemo sporazum kada i ovako moramo raditi zajedno. Zato što je problem previše ozbiljan da ga prepustimo svakodnevnoj kolotečini posla', rekao je ministar Tomislav Karamarko.

Milinović je pak bio konkretniji. 'Sve one koji su izloženi nasilju pozivam da budu hrabri, a one koji slučajno čuju vikanje i razbijanje iz nečijeg doma pozivam na odgovornost.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još