Hrvatska DOKUMENTI WIKILEAKSA

I američki diplomati pisali o Sanaderovom puču

Nakon što je ugledni britanski list Guardian sistematski obradio sve dopise koje je jučer objavio zviždački portal Wikileaks, postalo je jasno da se u nizu donedavno tajnih diplomatskih dokumenata nalazi i 1.686 telegrama koji su poslani u State Department iz zagrebačkog veleposlanstva

Iako još uvijek nije jasno što se nalazi u tim dokumentima, iz indeksiranja tih dopisa vidi se da će javnosti uskoro biti dostupni svi dnevni izvještaji američkog veleposlanstva u Zagrebu. Drugim riječima, moći ćemo vidjeti kako su američki diplomati doživljavali događaje u hrvatskoj politici, odnosno kako su o njima izvještavali svoje nadređene u Washingtonu.

Prvi od tih dokumenata datiran je 6. kolovoza 1991. godine, a posebno je zanimljivo što se komunikacija između veleposlanstva i State Departmenta silno intenzivirala u vrijeme kada je bivši premijer Ivo Sanader 3. siječnja 2010. pokušao ponovo preuzeti vlast u HDZ-u. Naime, tih su dana iz američkog veleposlanstva u Washington poslana čak četiri dopisa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još