SRAMOTNO ZDRAVSTVO

Platili joj liječenje 20 dana nakon smrti

16.02.2009 u 22:14

Bionic
Reading

Šesnaestogodišnja Martina Pirić u siječnju je preminula nakon borbe sa zloćudnom bolesti. Njezina obitelj obratila se javnosti za pomoć jer nisu imali novca za liječenje u inozemstvu, koje HZZO nije odobrio. Odobrenje je stiglo, no prekasno

Prema zakonima hrvatskoga zdravstva, Martina nije imala pravo liječenja izvan Hrvatske na trošak države, ali obitelj je ipak dočekala odobrenje za to. I to 20 dana nakon njezine smrti.

'Kad sam primila rješenje o pravu na liječenje u inozemstvu, osjećala sam se kao da su moju Martinu ponovno ubili! Vjerojatno su me htjeli ušutkati pa su, iako su znali da je ona mrtva, poslali rješenje. Očekivala sam da će ga uobličiti tako da priznaju grešku, da ponude kakvu pomoć kako bi umanjili svoj propust, no to u sramotnom rješenju ne piše', priča Martinina majka Marija Pirić.

Ona smatra da hrvatsko zdravstvo tim sramotnim postupkom želi oprati ruke kako ona ne bi progovorila o nepravdi koja je snašla ne samo nju već i desetke roditelja djece koja su preminula nakon liječenja na zagrebačkoj Šalati. Na Odjelu onkologije, govori Marija, roditelji su paralizirani od straha čekajući rješenja koja bi spriječila smrt njihove djece. Stoga očekuje sastanak ministra Milinovića i dr. Nele Sršen iz Padove, a novac predviđen za Martinino liječenje Pirićevi će uložiti u opremanje Odjela.

'Prostor je očajan! Djeca su smještena u staklenim boksovima, poput onih za činčile, a na šest kvadrata tri su kreveta. Djeca vide kad netko povraća, kad nekoga boli, a odnos liječnik-pacijent je sramotan. Meni i Martini nitko nije pojasnio o čemu je riječ i kakva je situacija, a ako bi Martina zaplakala, dobila bi po nosu da je došla na liječenje, a ne na ispunjavanje želja', ogorčeno priča majka za Slobodnu Dalmaciju.