CRNO NAM SE PIŠE

Do 2070. more će progutati 100 km2 Hrvatske

16.02.2009 u 19:41

Bionic
Reading

Hrvatsku očekuje gospodarski slom i masovno širenje kroničnih i zaraznih bolesti. To je zaključak analize svjetskih stručnjaka Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama na društvo i gospodarstvo u Hrvatskoj, čije je izvješće u ponedjeljak predstavljeno u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog

Do kraja stoljeća, stoji u izvješću, turisti će zaobilaziti jadransku obalu zbog viših temperatura i uputiti se na hladnija mjesta. Delta Neretve, Krka, Vransko jezero kraj Biograda, otok Krapanj i brojna druga mjesta mogla bi nestati zbog porasta razine mora. Prema toj analizi, ako bi razina mora porasla za 50 centimetara, što će se ovim tempom dogoditi do 2070, nestat će 100 četvornih kilometara kopna! Ukupna kopnena površina Hrvatske je 56.542 četvornih kilometara.

Ljeta će biti vruća i sve sušnija, a snijega sve manje. To će utjecati na zdravlje ljudi, turizam i poljoprivredu.

Pad razina voda samo u sektoru hidroenergije dovest će do gubitka od 17 do 86 milijuna eura godišnje. Ribarstvo i marikultura doživjet će revoluciju jer će Jadan nastaniti potpuno nove, tropske vrste riba, dok će sadašnje pobjeći u sjeverna mora - samo je dio izvješća koje je prezentirao Yuri Afanasiev, stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj. Dobra vijest je što su ankete pokazale da 72 posto građana Hrvatske smatra klimatske promjene vrlo ozbiljnim problemom, piše Jutarnji list.