SINDIKATI I OGRANAK HND-A PROTIV ODLUKE UPRAVE

Nova glasnogovornica na HRT-u nije poželjna

26.11.2010 u 15:06

Bionic
Reading

Koordinacija sindikata HRT-a i Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u objavili su očitovanje o novoj glasnogovornici HRT-a Dorotei Lazanin Jelenc, kazavši kako oštro prosvjeduju protiv njezina zapošljavanja

U priopćenju koje potpisuju Nikola Kristić, predsjednik ogranka HND-a na HTV-u i Sanja Šegedin-Miriovsky, predsjedavajuća Koordinacijom sindikata HRT-a, stoji kako pozivaju ravnateljstvo da još jednom preispita odluku iz nekoliko razloga.

'Prvo zato što je nakon mnogobrojnih otkazivanja vanjskim suradnicima ravnateljstvo na sastancima sa sindikatima i predstavnicima HND-a na HRT-u obećalo kako novih zapošljavanja izvan kuće neće biti, a pri zapošljavanju striktno će se voditi računa da se nužna radna mjesta popunjavaju s ljudima koji su se svojim radom dokazali u kući', navodi se u priopćenju.

Također objašnjavaju kako 'ni 48 sati od zajedničkih sastanaka ovim se potezom poništavaju sve izrečene, navodno dobronamjerne, nakane poslodavca o novim i striktno kontroliranim zapošljavanjima o kojima se na sastancima govorilo'.

'Smatramo da se za radno mjesto glasnogovornice može naći osoba koja zadovoljava tražene kriterije unutar kuće koja tvrdi kako ima višak zaposlenih. Sindikati i ogranak HND-a protive se ovoj odluci i zato što je riječ o djelatnici koja je već jednom radila u ovoj kući, otišla u drugu medijsku kuću (RTL) i ponovno se vraća što je protivno svim etičkim kodeksima ponašanja u medijskom prostoru.

O tzv. povratničkom zapošljavanju koordinacija i HND više se puta negativno očitovala i u nekoliko navrata od uprave dobivala podršku kako je s tom praksom prekinuto. Ne sumnjajući u kvalitete Dorotee Lazanin Jelenc smatramo da je potpuno neprihvatljivo da lice koje je postalo gotovo zaštitnim znakom druge medijske kuće predstavlja HRT čime gledateljima šalju dvojbenu poruku'.

Na kraju priopćenja Sindikati i HND se pitaju dovodi li Uprava još jednog djelatnika 'zbog normalnijeg radnog vremena i troje male djece koji misli da se ovdje može lagodno raditi za dobru plaću?'.

Uz navedeno od uprave traže da odustane od sklapanja ovog radnog odnosa i za navedeno mjesto potraži, pa ako treba i osposobi djelatnika iz redova zaposlenika HRT-a.