OPISANA REFORMA PRAVOSUĐA

Vesna Pusić darovala CD Borisu Tadiću

26.11.2010 u 13:54

Bionic
Reading

Na sinoćnjem prijemu u Muzeju za umjetnost i obrt, koji je predsjednik Ivo Josipović organizirao u čast posjeta srpskog predsjednika, saborska zastupnica Vesna Pusić darovala je Borisu Tadiću CD s opisanom reformom hrvatskog pravosuđa

Zoran i Vesna Pusić

'Službeno smo Borisu Tadiću još u srijedu dali dokumente na engleskom jeziku, kad je bio u službenom posjetu Saboru, a sinoć sam mu donijela te dokumente na CD-u na hrvatskom i Tadić mi je zahvalio. Već smo im ranije dali prijevod stečevina EU-a, iako se dugo oko toga nepotrebno premišljalo, u početku je bio stav 'zašto bismo mi to Srbiji poklonili' jer smo to platili i stav je bio da im ne treba dati besplatno, no nema velikog tržišta za to. Uostalom, riječ je o prepoznavanju vlastitog interesa, da i naši susjedi budu stabilni', kazala je za tportal Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om.

Podsjetimo, premijerka Kosor proljetos je na konferenciji zemalja Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću poklonila CD s hrvatskim prijevodom svih pristupnih dokumenata EU-a, a mediji su izvijestili da je vrijednost poklona procijenjena na osam milijuna eura.

'Pravosuđe će svim zemljama pristupnicama biti osjetljiva tema, dobro je da Srbi vide to naše iskustvo, na razini promjene našeg zakonodavstva, ono je uspješno. Za prvu točku je rok realizacije 20. siječnja, kada će se izabrati državno-sudbeno vijeće po novom zakonu', kazala je Pusić.

Što se tiče Tadićevog posjeta Hrvatskoj, Pusić misli da je značajan za stabilizaciju regije. Kaže da su gospodarstvenici dviju zemalja i dosad surađivali te da se problemi s kojima se susreću srpski investitori ne razlikuju od problema koji pogađaju ulagače drugih zemalja. Veći su problemi između Hrvatske i Srbije za Pusić u politici, povratku izbjeglica i povratu imovine.

Zamoljena da komentira sinoćnji domjenak, Pusić je kazala: 'Nažalost, rano sam morala ići, nisam ostala kad je počela prava fešta jer sam ujutro išla u Dubrovnik, ali sve je bilo lijepo i civilizirano.'