PO PRAVDU U SUSJEDNU ŽUPANIJU

Vrgorac ostaje bez suda nakon 162 godine

26.11.2010 u 11:21

Bionic
Reading

Nakon što je imao sud pune 162 godine, Vrgorac od nove godine ostaje bez te institucije. Općinski sud, koji je osnovan u Vrgorcu carskim dekretom 1848. godine, seli se u Metković

Pripojenjem Općinskom sudu u Metkoviću postignut je dogovor o uredovnim danima u Vrgorcu, a stalna sudska služba u Vrgorcu trebala se odvijati na način da suci dolaze iz Metkovića jednom ili dva puta tjedno. No sucima se baš i nije dolazilo, a ovih dana je u javnost dospio dokument Ministarstva pravosuđa u kojem se navodi da je stalna sudska služba u Vrgorcu spojena s Općinskim sudom u Metkoviću i da se vrgorački sud gasi. Dokument je 17. kolovoza potpisao ministar Bošnjaković, a od 15. studenoga je sedam službenika, koji su radili u vrgoračkom sudu, na godišnjem odmoru.


Zbog te odluke, koju je žestoko napao vrgorački SDP i digao tenzije, Vrgorčani koji naprave prekršaj u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj i žive, morat će na sud u Dubrovačko-neretvansku, u Metković ili Dubrovnik. Za svaku potvrdu trebat će u susjednu županiju, što je presedan u Hrvatskoj.

Koliko je nelogičan potez spajanje s Općinskim sudom u Metkoviću, govori i podatak da Vrgorac u svojoj povijesti nije imao autobusnu liniju za Metković niti za Dubrovnik, kojima nikad nije gravitirao. Sud u Dubrovniku udaljen je preko 150 kilometara, a autobusne linije nema.

Odluka o spajanju sudova predviđala je gradnju nove sudske zgrade u Metkoviću, ali ona još uvijek nije izgrađena te Općinski sud u Metkoviću i dalje radi u starim i skučenim prostorijama, a u Vrgorcu je prije nekoliko godina sredstvima Ministarstva izgrađena nova sudska zgrada na tri kata, obložena mramorom.

Gradonačelnik Borislav Matković kaže da je razgovarao s ministrom Bošnjakovićem i da će zatražiti sastanak na tu temu, ali to nije zadovoljilo oporbu koja ga optužuje da je prodao vrgorački sud za svoje osobne interese. Prošle godine, kada je u Saboru donesena odluka o pripajanju vrgoračkog suda Metkoviću, gradonačelnik Matković je bio saborski zastupnik HDZ-a i u Saboru nije glasao protiv te odluke, nego je bio suzdržan, što mu mnogi građani zamjeraju.

Najoštriji je lokalni SDP, čiji je predsjednik Bobanac uputio proglas medijima u kojem navodi da je na djelu potpuna deinstitucionalizacija i marginalizacija Vrgorca, koja je rezultirala eutanazijom grada, a isključivi krivac za to je HDZ-ova vlast na čelu s Borislavom Matkovićem, kojeg optužuje da je interes stanovnika Vrgoračke krajine prodao u zamjenu za saborsko mjesto.

Protiv odluke ministra Bošnjakovića najavljeni su prosvjedi, no hoće li imati učinka, ostaje za vidjeti, jer odluka o ukidanju stupa na snagu 31. prosinca.