16 UBIJENIH OVE GODINE

Svakih 15 minuta zlostavljana je jedna žena

25.11.2010 u 11:27

Bionic
Reading

Ove je godine u Hrvatskoj ubijeno čak 16 žena, a počinitelj je bio suprug, partner ili bliski rođak. Upravo o ovim najtežim slučajevima obiteljskog nasilja najviše se i govori, no nasilje nad ženama nije samo ubojstvo ili silovanje - nasilje je i jedna masnica ili uvreda. Crne statistike pune su slučajeva koji su prijavljeni policiji, no, nažalost, većina takvih zločina ostaje unutar četiri zida - za njih znaju samo zlostavljač i njegova žrtva

Nikolina Štajdohar, rođena Metikoš, Mirela Sršić Kovač i Marina Palavra samo su neke od žena koje je ove godine ubio bivši suprug, suprug ili dečko. Tragična sudbina ovih žena senzacionalistički tek nekoliko dana puni novinske stupce: tragična priča prvi je dna na naslovnici, drugog dana na petoj ili šestoj stranici tiskovina i u rubrici crna kronika, a nakon tri dana tragična smrt tih žena

postaje samo statistika. No nasilje nad ženama ne treba problematizirati samo kada se tragedija dogodi. Iako tragičnih slučajeva ima i bit će ih, u posljednjih nekoliko godina bilježi se veći broj prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja.

Taj podatak pokazuje koliko je uistinu važno konstantno govoriti o ovom problemu, odgajati javnost da ne zatvaraju oči i uši na vapaje upomoć koji dolaze iz susjednog stana. Osvješćivanjem svojih prava zlostavljane će žene ranije prijaviti nasilnika te napraviti sve da sebe i svoju djecu zaštite od batina i ponižavanja; upravo statistike govore da je posljednjih godina sve više prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama.

I danas, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, svakih 15 minuta jedna je žena u Hrvatskoj fizički zlostavljana. No zanimljivo je da se o ovom problemu u svijetu počelo nedavno razmišljati. Tek 1979. godine usvojena je Konvencija o ukidanju svih oblika diskriminacije žena.

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se tek od 1981. godine. Tada su ga na prvom skupu feministkinja Latinske Amerike u Bogoti sudionice proglasile u znak sjećanja na ubijene sestre Mirabal.

Tko su zapravo te sestre? Patria, Minerva, Maria Teresa i Dede Mirabal, poznatije pod imenom Leptiri, rođene u Dominikanskoj Republici, sa svojim su muževima sudjelovale u aktivnostima za rušenje diktatora Rafaela Trujilla. Tri sestre i njihov vozač zadavljene su, a automobil s njihovim tijelima bačen je u provaliju. One su i danas u Dominikanskoj Republici simbol otpora diktaturi i simbol feminističkog otpora.

U Hrvatskoj se 22. rujna obilježava i Nacionalni dan protiv nasilja nad ženama. Naime, tog je datuma 1999. godine Mato Oraškić na Općinskom sudu u Zagrebu mučki ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, s kojom je bio u brakorazvodnoj parnici, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec. Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Priključite se akciji tportala

Akcijom '1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama'
tportal osigurava dodatna financijska sredstva Autonomnoj ženskoj kući te omogućuje besplatno preuzimanje pjesme 'Ako ima nekog iznad nas'. Pjesmu možete preslušati i preuzeti s ove adrese

Vlasnicima blogova i web stranica tportal omogućuje postavljanje pripadajućih humanitarnih bannera na vlastite stranice.

Bannere i pjesmu 'Ako ima nekog iznad nas' možete preuzeti s ove adrese