HDZ I HSLS PROTIV ZG PRORAČUNA

'Bandić se sprema u novu izbornu kampanju'

24.11.2010 u 18:54

Bionic
Reading

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) grada Zagreba kritizirala je na konferenciji za novinare predloženi gradski proračun, ocijenivši da nije ni pronatalitetni ni razvojni, već pokušaj da gradonačelnik izbori što više utjecaja mimo Gradske skupštine te da se 'eventualno isprovociraju prijevremeni izbori'. Slično razmišljaju i u HDZ-u

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a Velimir Srića je, naglasivši da proračun 'trenira strogoću' na mladima i djeci, iznio podatak da su stavke za osnovno školstvo manje za 16 posto, srednje za 11 posto, a novčana pomoć za novorođenčad čak 30 posto.

Ističe da u proračunu raste stavka s 40 na 42 milijuna kuna za donacije privatnim i vjerskim vrtićima, a istovremeno cijena javnih raste. Poskupljenje dječjih vrtića i dnevnog boravka u školama neprihvatljivi su, smatra Srića, dok se pravednije ne raspodijeli teret krize.

Prigovorili smo proračunu da je preambiciozan, t.j. da su neki prihodi prenapuhani, poput očekivanih stavki od prireza i poreza, nastavio je. Proračun u prvi plan stavlja građevinarstvo, a to pokazuje da unatoč krizi grad želi mešetariti terenima, ustvrdio je, dodavši da je loša poruka i smanjenje stavke za male poduzetnike, zanatstvo i obrtništvo.

Također, kritizirao je porast troškova za gradonačelnikov ured za 20 milijuna kuna, rekavši da se raznim promjenama i racionalizacijama može uštedjeti taj novac.

Napomenuo je da zastupnici SDP-a u gradskoj skupštini vjerojatno neće glasovati za takav proračun, cilj kojega je izazvati razdor između gradonačelnika i skupštine ne bi li se isprovocirali novi izbori.

HDZ: 'Prijedlog proračuna je katastrofalan'

Klub zastupnika HDZ-a na sjednici zagrebačke Gradske skupštine neće podržati prijedlog zagrebačkog proračuna jer on, uz ostalo, dira standard obitelji s malom djecom, istaknuli su  zastupnici zagrebačke Gradske skupštine Jasen Mesić, Margareta Mađerić i Stanko Gačić

Ističući kako katastrofalan prijedlog zagrebačkog proračuna za HDZ nije iznenađenje, Mesić je rekao kako je višegodišnje razbacivanje novaca i financiranje kampanja moralo dovesti do smanjenja proračuna od gotovo miljardu kuna.

'Licemjerno je, neodgovorno i lažno od pročelnika gradskog Ureda za financije Slavka Kojića da danas napada državu i vladu da je država nekom nešto uzela, a on je kroz sve ove godine glavni kreator zagrebačkog proračuna kada su stvarani dugovi od nekoliko stotina milijuna kuna i kada su se netransparentno trošili novci na razne populističke projkte', kazao je.

Naglasio je kako se u državnom proračunu ne diraju plaće, mirovine te naknade za djecu, a Kojić na uštrb djece i vrtića želi "popraviti krvnu sliku proračuna'. Uvredljivom smatra da i što SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras daje neke garancije kako će se SDP založiti za jeftinije jaslice i vrtiće, posebno zato što on i nije zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Mesić se upitao gdje je u prijedlogu proračuna 'nestalo' više od 700 milijuna kuna duga, jesu li oni djelomično plaćeni, koliko ih je ostalo i prema kome su oni vode. Prenapuhanom ocjenjuje prihodovnu stranu proračuna, dok je na rashodovnoj strani u Uredu gradonačelnika planirana nova stavka od 20 milijuna kuna za informiranje i promidžbu.

'Očito je da gradonačelnik Milan Bandić sprema novu izbornu kampanju', kazao je. Također, dodao je, 15 milijuna kuna predviđeno je Uredu za financije za tekuće donacije dok su uz ostalo smanjeni poticaji za malo i srednje poduzetništvo.