DVOGODIŠNJE PREDSJEDANJE

Hrvatska na čelu Radne zajednice Alpe-Jadran

24.11.2010 u 14:33

Bionic
Reading

Ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i jugoistočnu Europu Davor Vidiš predvodio je hrvatsko izaslanstvo na plenarnom sastanku Radne zajednice Alpe-Jadran, održane u Trstu 22. studenoga, a svečanom ceremonijom Republika Hrvatska preuzela je dvogodišnje predsjedanje Radnom zajednicom Alpe-Jadran, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI)

Radna zajednica Alpe-Jadran jedna je od najstarijih regionalnih inicijativa, osnovana još 1978. godine, s inicijalnim ciljem jačanja suradnje tadašnjih zapadnih i istočnih zemalja i odigrala je značajnu ulogu u definiranju zajedničkog identiteta prostora srednje i jugoistočne Europe. Danas, kroz organizaciju različitih kulturnih, sportskih i drugih manifestacija i projektnih aktivnosti, poveznica je regija i pokrajina smještenih između Alpa i Jadrana, nastavlja se u priopćenju.

Uvažavajući realnost aktualnog trenutka, na pragu punopravnog članstva u Europskoj uniji, Republika Hrvatska u svom predsjedanju Radnom zajednicom Alpe-Jadran vidi prigodu za uspostavu nove unutarnje arhitekture Zajednice te dodatnu mogućnost za profiliranje Republike Hrvatske kao proaktivnog regionalnog čimbenika, prema priopćenju.