DUBROVNIK NAKON POTOPA

Tijekom jutra telefon 112 zazvonio 500 puta

23.11.2010 u 16:44

Bionic
Reading

Ponedjeljak, 22. studenoga 2010, u Dubrovniku će ostati zapamćen kao dan sveopćeg potopa. Ovakve obilne kiše i nanosa oborinskih voda ne sjećaju se ni najstariji građani. Rezultat nezapamćene vodene bujice – brojne poplavljene kuće, poslovni prostori, uništeni automobili i prometnice

Dan poslije građani zbrajaju štete, župan i gradonačelnik najavljuju moguće proglašenje elementarne nepogode. Dovoljno je danas napraviti đir gradom pod Srđem i uvjeriti se da je jučerašnja kiša napravila ogromnu materijalnu štetu. Interventne službe i danas rade punom snagom. Čiste se odroni na cestama, ulice, ljudi pokušavaju isušiti poplavljene domove, spasiti što se spasiti da.

Kuća obitelji Bupić u mjestu Komolac u potpunosti je poplavljena. Namještaj, elektronski uređaji, električne instalacije, sve je uništeno. Bujica je potopila i njihova tri automobila. Da stvar bude gora, imaju autoradionicu, tako da je voda uništila i dva tuđa automobila. Iako će štetu teško nadoknaditi, glava kuće Pero Bupić kaže:

'Dobro je, svi smo živi i zdravi, za drugo ćemo lako, vjerujte mi, kad je voda nadrla i kad smo djecu penjali na krov, najmanje mi je bilo stalo do materijalnih stvari. Bogu hvala, svi smo dobro.'

Njihov slučaj nije jedinstven. Vodena bujica mnogim je obiteljima nanijela veliku materijalnu štetu. Po podacima Državne uprave za zaštitu i spašavanje, poplavljeno je 60-ak stambenih objekata na području grada i njegove okolice. Centar 112 jutros je zaprimio preko 500 poziva građana. Na svu sreću, dubrovačka Hitna pomoć jučer je intervenirala tek tri puta. Jedan je čovjek zbog pada s krova zadobio teže tjelesne ozljede, dok su drugo dvoje završili u gipsu.

Slične nevere ne sjećaju se ni najstariji Dubrovčani. U danu sveopćeg potopa, zbog orkanskog juga, u samo tri sata palo je čak 140 litara kiše po metru četvornom. Vatrogasci su izlazili na intervencije preko 150 puta. Oni zajedno s ostalim interventnim službama (Vodovod, Čistoća, policija, Gradski komunalni ured, Ured za održavanje cesta) i danas cijeli dan sniraju štete nastale na stambenim i poslovnim objektima i cestama.

Magistrala i brojne gradske ceste, zbog oborinskih voda i odrona, jučer su bile blokirane. Na dubrovačkom gradskom području, kao i okolici, dolazilo je do prekida u napajanju električnom energijom. Prekinut je bio i promet svih brodskih linija prema otocima. Na Stradunu neviđeni scenarij – voda je dosegla razinu od gotovo pola metra, poplavljujući mnoge stambene i poslovne prostore. Nastava u školama bila je otkazana.

Vodena bujica ostavila je na gradskim prometnicama brojne ožiljke. Razlomljeni asfalt, nanosi zemlje i kamenja. Promet, iako normaliziran, i danas se odvija otežano. Na radijske emisije javljaju se brojni građani kojima je bujica nanijela štetu. Između ostalog, mnogi traže registracijske pločice sa svojih vozila koje je voda odnijela.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije upozoravaju da se ne preporuča pijenje vode iz slavine. Iako je voda za piće mikrobiološki ispravna, zbog zamućenosti preporučuju prokuhavanje ukoliko se koristi za piće.

Iz gradske uprave pozivaju se svi građani kojima je jučerašnje nevrijeme nanijelo materijalnu štetu da istu prijave Upravnom odjelu za promet i komunalne poslove grada Dubrovnika

'Prikupljaju se i dokumentiraju znači sve pojedine lokacije. Pozvali smo sve građane i ovi putem ih pozivamo da što je moguće detaljnije dokumentiraju štetu nastale na njihovim objektima i da to, uz fotografije i kraći zapisnik, dostave Komunalnom odjelu grada Dubrovnika', poručio je dogradonačelnik Dubrovnika Niko Šalja

Nakon što se prikupe svi podaci, trebat će pričekati dva mjeseca da se procijeni šteta. Rok za izvještavanje Županije o nastalim materijalnim štetama je osam dana, dok je rok za točnu procjenu iznosa potrebnog za nadoknadu šteta dva mjeseca.

Grad Dubrovnik će u što skorijem roku evaluirati štetu i poduzeti daljnje odgovarajuće korake u vidu upućivanja zahtjeva za proglašenje elementarne nepogode županiji Dubrovačko-neretvanskoj.