ISUŠENO I MINIRANO PODRUČJE

Obnavlja se staro korito Vuke kod Laslova

23.11.2010 u 15:46

Bionic
Reading

Hrvatske vode uz financijsku pomoć Europske unije do početka 2012. godine obnovit će dio starog korita rijeke Vuke kod mjesta Laslova nedaleko Osijeka. Dio je to prekograničnog mađarsko-hrvatskog projekta iz programa IPA vrijednog 2,62 milijuna eura, od čega EU sufinancira 85 posto, a opsežni radovi izvest će se i u Mađarskoj, rečeno je na današnjem predstavljanju projekta u Osijeku

Silvio Brezak iz osječkog ureda Hrvatskih voda najavio je da će radovi obuhvatiti 4,3 kilometra starog riječnog meandra Vuke koji je isušen kanaliziranjem te rijeke početkom 20. stoljeća. Voda u korito meandra trenutno ulazi tek za većih vodostaja Vuke, tako da je područje većinom godine suho, a od rata se sumnja da je i minirano.


Prokapanje, izmuljivanje, uklanjanje dijela vegetacije i pošumljavanje obavit će se sredinom 2011. godine, a u studenom ribiči će u vodu ubaciti 15 tona ribe. 'Dobit će se 32 hektara novog vodenog područja, a smanjit će se i opasnost od poplava na tom području budući da dobivamo i novu retenciju', rekao je Brezak. Naglasio je da staro korito Vuke obnavlja i kako bi se stvorilo područje pogodno za rekreaciju, izletovanje i sportski ribolov za stanovnike okolnih naselja.

Općina Ernestinovo
posadit će 1.350 autohtonih vrsta drveća poput javora, lipe, jasena i crvenolisne šljive, za što je predviđeno 50 tisuća eura. Partner u projektu je i Zajednica sportskih ribolovnih društava Osijeka koja će dobiti 75 tisuća eura za 15 tona ribe, od čega najviše šarana, amura, linjaka, štuke i drugih vrsta ribe. 'Na kraju projekta dobit ćemo značajno vodeno područje za ribička natjecanja', ustvrdio je predsjednik SRD-a Osijek Josip Dimnjašević.

U Mađarskoj će se obnoviti četiri rukavca Drave koja su također nestala uslijed kanaliziranja dijela te rijeke, a uprava Nacionalnog parka Drava-Dunav sada želi povratiti njihov prirodni izvorni izgled. Stručni suradnik nacionalnog parka Tibor Parrag objasnio je da najzahtjevniji dio radova obuhvaća izmuljivanje rukavaca i uklanjanje kamenih pregrada koje priječe ulazak vode. 'Mnogo je jeftinije bilo nasuti tu gomilu kamenja nego sada revitalizirati uništene rukavce', podvukao je Parrag. Ista institucija koja je prije nekoliko desetljeća i izvela kanaliziranje dijela Drave, Uprava za vode i okoliš, sada je partner u projektu revitalizacije, što dokazuje postupnu promjenu načina razmišljanja u upravljanju vodama.

Zamjenik voditelja Hrvatskih voda Osijek Igor Biglbauer rekao je da pred ovog projekta HV s mađarskim partnerima surađuje u još tri projekta u okviru IPA programa. Krajem listopada počeo je mađarsko-hrvatski projekt 'Razvoj sustava za prognozu poplava na rijeci Dravi' u okviru kojega će se izraditi baze podataka za potrebe računalnog modela prognoze poplava. Drugim projektom produbit će se i razmuljiti Boroš-Drava kod Belišća i na dijelu Drave u Mađarskoj. Također u suradnji s mađarskim partnerima, Upravom za okoliš i vode južnog Podunavlja iz Pečuha, HV će izraditi dvojezični leksikon hidrotehničkih pojmova, za što su također ostvarili potporu IPA programa pretpristupne pomoći EU.