DRAMATIČNE PORUKE OPORBE

'Hrvatska teško može biti nestabilnija'

23.11.2010 u 13:28

Bionic
Reading

'Jamčimo dosljedno, odgovorno i beskompromisno provođenje zakona, pravila istih za sve, pravila jedne čvrste, organizirane i napredne zajednice. Hrvatska to može biti, Hrvatska to danas nije', rekao je u utorak u Kastvu predsjednik SDP-a Zoran Milanović prilikom potpisivanja deklaracije 'Savez za promjene', čime su se i formalno u predizbornu koaliciju okupili SDP, HNS, IDS i HSU

'Naš posao težak je i odgovoran. Hrvatskoj treba jedan novi društveni dogovor, borba protiv svih nepravilnosti i korupcije od samoga početka do samoga kraja. Tu nema kompromisa, taktiziranja, neiskrenosti, zakon se ili provodi ili ne provodi. Govoriti da ja hrvatska stabilnost talac opstanka aktualne Vlade, nije točno. Hrvatska teško može biti nestabilnija u trenutku u kojem se otkriva sva dubina, sav ponor korupcije koji je obilježavao vladajuću stranku godinama. Skoro da smo precizno godinama upirali prstom gdje su problemi i gdje imamo čvrste naznake da se krše zakon, da se otuđuju sredstva, da se ponaša koruptivno, da se krade, otima, a nije se događalo ništa. Danas vidimo da se nešto događa. Jamčimo dosljedno, odgovorno i beskompromisno provođenje zakona, pravila istih za sve, pravila jedne čvrste, organizirane i napredne zajednice. Hrvatska to može biti, Hrvatska to danas nije', rekao je Milanović.


'Prvi stup gospodarski je snažni rast s naglaskom na zapošljavanje u proizvodnji. Drugi je odgovorno, pošteno, ali sa znanjem raspolaganje novcem građana ove zemlje. Treća i možda najvažnija komponenta je korjenita promjena hijerarhije vrijednosti u ovoj zemlji', rekao je predsjednik HNS-a Radimir Čačić

O stupu koji je za IDS najljepši pa ga nazivaju karijatidom progovorio je Ivan Jakovčić. 'Politika koju mi želimo voditi bit će obilježena decentralizacijom i supsidijarnošću. Hrvatski Ustav ima odlična rješenja i prijedloge koji se odnose na regionalne samouprave, no nisu se nikada pretvorila u zakonsku regulativu, a mi ćemo to učiniti, jer vjerujemo da je to itekako važno za jačanje demokracije u našoj zemlji.'

Silvano Hrelja iz HSU-a progovorio je pak o tri egzistencijalno važna sustava: mirovinskom i zdravstvenom osiguranju te sustavu socijalne skrbi u kojem se, prema Hreljinim riječima, nakupilo svašta. 'Ti sustavi nisu mogli u novijoj povijesti izdržati stihiju koja je vladala na tržištu rada. To treba raščistiti, popraviti pokvareno, donijeti dugoročna pravila da generacije i generacije ostvaruju svoja prava pod jednakim pravilima', zaključio je Hrelja.

'Hrvatska nije pacijent'

Na pitanje kada očekuje da će biti izbori budući da Vlada ima stabilnu većinu, Milanović odgovara da je stabilnost izraz koji se koristi za pacijenta. 'Mi ne želimo da Hrvatska bude pacijent u rukama nesposobnih doktora i kvaziljekara i kvaziljekarnika, želimo da Hrvatska bude jaka, čvrsta, samostalna država koja neće biti talac izgovora i talac traženja krivaca u drugima. Mi Hrvatsku ne vidimo kao stabilnog pacijenta nego kao modernu i uspješnu članicu EU, kao samostalnu zemlju, a oni koji danas u Saboru daju povjerenje i izglasaju proračun, time vrše čin neodgovornosti prema Hrvatskoj', rekao je Milanović.

Na pitanje boje li se da bi mu građani mogli zamjeriti što nisu u Saboru, Milanović odgovara da njihovi birači očekuju ovo od njih i da bi ih smatrali neodgovornima da su učinili bilo što drugo. 'Mi to znamo, mi to osjećamo, imamo misiju da pokažemo pravac kretanja djelovanja. Na tom putu se čovjek može izgubiti, ali njime treba krenuti. Siguran sam da se nećemo izgubiti', drži Milanović.

Čačić je dodao da 'svi koji donose proračun, 87 ili koliko ih bude, žigosanih, nose očaj i beznađe i nedostatak nade. Današnji je dan savršen trenutak da se nada i snaga za promjenu ponudi Hrvatskoj'.