ISTRA

I vijećnici opozicije podržali Povelju o nenasilju

23.11.2010 u 13:09

Bionic
Reading

Na sinoćnjoj sjednici Skupštine Istarske županije usvojena je Povelja o nenasilju, kojom se osuđuje nasilje u svim pojavnim oblicima te promiče jednakost građana kao najviša vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske

Povelju je predložio Klub vijećnika IDS – HNS, na temelju Statuta Istarske županije. Osim što se usvojenom Poveljom o nenasilju izražava osuda nasilja kao integralni dio diskriminacije, odnosno osuđuje ugrožavanje i vrijeđanje temeljnih ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, njome se i zahtijeva od nositelja vlasti i javnih funkcija da u obnašanju dužnosti i izvršavanju obveza poštuju ne samo dostojanstvo čovjeka, nego i norme međunarodnog prava i pravnog poretka Republike Hrvatske.

'Nezavisni vijećnici Ladonje podržali su deklaraciju, iako smatramo da je to čisto politikantski akt. Povod njezina donošenja  jedan je navodni fizički akt nasilja člana s naše liste', kaže čelnik Ladonje Plinio Cuccurin, koji smatra da je Povelja o nenasilju stoga poslužila kao sredstvo razračunavanja. Naime, Ladonjin prijedlog da se u Povelju unese i nasilje struktura, nije prihvaćen.

'Vijećnici opozicije tumačit će je kao Povelju koja se odnosi na sve oblike nasilja, bilo fizičkog bilo nasilja struktura, stranaka, a  vijećnici IDS-a i SDP-a tumače je kao Povelju koja je prvenstveno usmjerena protiv akta fizičkog nasilja', pojašnjava Cuccurin. Opozicijski vijećnici ipak su podržali Povelju, jer, kaže, 'bilo bi suludo ne prihvatiti nešto što već odavno postoji, odnosno ugrađeno je u Ustav'.