Hrvatska FIMI MEDIA I SANACIJA SALONITA

'Mladineo novac nije izvlačio sam'

  • Autor: tportal.hr
  • 22.11.2010 19:13:21
  • 22.11.2010 19:09:02

Iz Plavog foruma, mreže mreže ekoloških i zavičajnih udruga s Jadrana upozorili su da je s istragom poslovanja Fonda s Fimi medijom tek načet niz nepravilnosti koje se, po njihovim spoznajama, već dulje vrijeme događaju u Fondu

'Udruge su još 02. kolovoza 2007. po prvi put podnijele kaznenu prijavu u kojoj su jasno ukazale na niz zloupotreba, koje se kroz sporne metode zaštite okoliša i netransparentno odlučivanje o financiranju mnogih projekata jasno uočavaju u radu Fonda, kojemu je od 2004. na čelu danas privedeni Vinko Mladineo.

Sve to najbolje je vidljivo u slučaju azbesta i tzv. sanacije tvornice 'Salonit' u Vranjicu pored Splita, jer je na toj lokaciji, po našim spoznajama, do sada potrošeno preko 90 milijuna kuna za u potpunosti neadekvatne i nekvalitetne radove, suprotne evropskoj i svjetskoj praksi sanacija lokaliteta ugroženih azbestom.

Dodatno, na tom se slučaju pokazalo i da su se u Fondu zapošljavale osobe po stranačkom ključu (i to ne samo iz HDZ-a, već i iz redova koalicijskih partnera), čime se je kupovala podrška političara referentnih za zaštitu okoliša, dobro poznatih javnosti.

Ovom prilikom moramo izraziti i naše strahovanje da će istraga, kao i mnogo puta do sada, ostati na samo toj aferi, jer je svakome tko iole bolje poznaje slučajeve mnogih tzv. sanacija (pogotovo u Dalmaciji) u potpunosti jasno da Vinko Mladineo te zloupotrebe nije radio sam, već su u to umiješani i drugi visoki državni službenici, pa i sadašnji i bivši ministri o kojima se do sada nije govorilo u kontekstu afere 'Fimi-Media'.

Udruge će u sljedećih nekoliko dana izaći s novim do sada neobjavljenim informacijama iz kojih će postati jasno da su iznosi 'oprani' u manipulacijama sa sredstvima za zaštitu okoliša vjerojatno odmah iza iznosa 'opranih' u manipulacijama sa izgradnjama cesta i auto-cesta u Hrvatskoj, tj. vjerojatno najveći od svih do sada otkrivenih.

Sve to radimo s nadom da se ovaj put krađa i lopovluk neće moći sakriti pod tepih, jer najtragičnije u cijelom slučaju je to što kao posljedica lopovluka i krađe dolazi ne samo do novog zagađenja okoliša, već i do bolesti i smrti mnogih naših sugrađana u desetljećima što slijede', stoji u priopćenju kojeg potpisuje glasnogovornik Udgruge Eko Kvarner Nenad Prpić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još