AFERA FIMI MEDIA

Jurak i Barišić pušteni da se brane sa slobode

22.11.2010 u 18:47

Bionic
Reading

Vlasnica tvrtke Fimi media Nevenka Jurak i bivši HDZ-ov rizničar i šef Carine Mladen Barišić, osumnjičeni u slučaju Fimi media, pušteni su večeras da se brane sa slobode, odlučio je sudac istrage Krešimir Devčić na Županijskom sudu u Zagrebu temeljem zahtjeva USKOK-a

Jurak je u pritvoru bila od kolovoza ove godine, Barišić od kraja rujna, a oboje ih se tereti za izvlačenje novca iz javnih poduzeća i ministarstavapreko Fimi medije, što su tijekom iznošenja svoje obrane i priznali.

U priopćenju objavljenom na stranicama Županijskog suda u Zagrebu stoji da su na slobodu pušteni jer su prestali razlozi zbog kojih je zatvor određen (opasnost od utjecaja na svjedoke), čime su se stekli zakonski uvjeti za ukidanje navedene mjere.

Po izlasku iz Županijskog suda Jurak i Barišić zaputili su se prema zatvoru u Remetincu kako bi pokupili svoje stvari. Njega su pak napustili oko 20 sati.

USKOK-ov prijedlog za ukidanje istražnog zatvora Neveki Jurak i Mladenu Barišiću poklopio se s jutrošnjim uhićenjem direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladina kojeg se, kako se neslužbeno doznaje, tereti zbog zaključivanja spornih ugovora s Fimi medijom Nevenke Jurak.

Posljednjim proširenjem istrage u slučaju Fimi medije iznos novca za koji su javna poduzeća i ministarstva oštećena u jednoj od najvećih hrvatskih korupcijskih afera povećao se na više od 80 milijuna kuna. Za izvlačenje tog novca dosad je osumnjičeno 13 osoba, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Zbog sumnje da su preko Fimi medije oštetili Hrvatske autoceste (HAC) za 26 milijuna kuna, od prošlog četvrtka su u istražnom zatvoru i Josip Sapunar, Zlatko Korpar, Mario Crnjak i Jurica Prskalo,

Uz pomoć marketinške agencije Nevenke Jurak novac su, prema sumnjama USKOK-a, izvlačili sadašnji i bivši čelnici HAC-a, Hrvatskih šuma, Hrvatske elektroprivrede, Hrvatske poštanske banke ali i nekih ministarstava.