ZADNJI DAN ZA PREDAJU

Sanader može biti kažnjen s 20 tisuća kuna

22.11.2010 u 12:19

Bionic
Reading

Iako mu danas ističe rok za predaju imovinske kartice Povjerenstvu za sukob interesa, nezavisni zastupnik Ivo Sanader to još uvijek nije učinio. Za predaju ima vremena do kraja dana

Sanader bi do kraja dana trebao predati imovinsku karticu, ali, kako neslužbeno doznajemo, još uvijek čeka jedan podatak kako bi kartica bila potpuna. U Povjerenstvu za sukob interesa još uvijek nisu zaprimili njegovu karticu.

Zanji put Sanader je imovinsku karticu predavao kada je još uvijek bio premijer s plaćom od 22.500 kuna. Tada je, među inim, u njegovoj kartici stajalo da je vlasnik stana u Splitu od 100 kvadratnih metara, da ima pokretnine u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna, Renault 8 iz 1967. godine, ušteđevinu od 120 tisuća kuna koje je zaradio kroz 'samostalnu djelatnost', naslijeđenu ušteđevinu od preko 100 tisuća eura te oko 30 tisuća kuna neredovitih honorara od predavanja, knjiga i članaka.

Sa suprugom Mirjanom vlasnik je i oveće knjižnice i zbirke umjetnina. Na suprugu glasi i 200 kvadratnih metara stana i garaže u Zagrebu, 3.200 kvadratnih metara vinograda u Zaprešiću, Mercedes iz 1999. te 90 tisuća kuna od honorara na knjige, članke i predavanja.

I u HDZ-u i SDP-u uvjereni su da će Sanader predati imovinsku karticu.

HDZ-ovac Krunoslav Markovinović, koji inače sjedi u Povjerenstvu za sukob interesa, podsjetio je pritom da je Povjerenstvo nakon lokalnih izbora već kažnjavalo lokalne dužnosnike koji nisu predali svoje imovinske kartice.

'Do 20 tisuća kuna su kazne. Mi smo kažnjavali sa 10 tisuća kuna i nakon toga su gotovo svi predali imovinsku karticu', kazao je Markovinović

Na kazne je podsjetio i SDP-ov Josip Leko, koji je bio predsjednik Povjerenstva za sukob interesa u prošlom mandatu. 'Nema razloga da je ne preda jer povjerenstvo već ima njegovu imovinsku karticu, ali nema imovinsku karticu koju je dužan predati nastupom na novu dužnost. Povjerenstvo je u mogućnosti pokrenuti postupak, utvrditi zašto je nije predao. Ako je to bojkot zakona ili nemar – ili će provesti postupak i kazniti ga da nema plaće, ili ga novčano kazniti', kazao je Leko, poručivši da Sanader očito odugovlači s postupkom kako bi skrenuo pozornost na eventualne izmjene u imovinskoj kartici.