POSJET LOGORU STAJIĆEVO

Srpska policija zaustavila HSP-ovce iz Vukovara

21.11.2010 u 12:38

Bionic
Reading

'Hrvatskim građanima, zatočenicima logora Stajićevo, žrtvama torture i nasilja, nestalima na području Srbije', stoji na improviziranoj spomen-ploči koju je kod logora Stajićevo nedaleko od Zrenjanina, u povodu 19. obljetnice stradanja logoraša, postavila vukovarska podružnica HSP-a

Vukovarski su HSP-ovci u subotu, 19 godina nakon dolaska prvih zatočenika u Stajićevo, odlučili krenuti u Vojvodinu da bi odali počast žrtvama tog logora i postavili im spomen-ploču, no u tome ih je spriječila policijska ophodnja.

'Iako svoj dolazak nismo najavili, u Stajićevu nas je dočekala policija. Nakon legitimiranja, oštro su nam rekli da je prilaz bivšem logoru zabranjen. Rekli su nam da je 1991. u tom logoru bio sabirni centar za dezertere, a nikakvi zatočenici s hrvatskog teritorija', prepričao je dan kasnije Petar Macut, dopredsjednik vukovarskog HSP-a.

Pravaši su, ipak, odlučili izbjeći nastavak ekscesa, pa su otišli i, koristeći nepažnju policijske ophodnje, postavili improviziranu spomen-poruku na prvom betonskom stupu nedaleko od nekadašnjeg logora.

'Budući da predsjednik Srbije za nekoliko dana dolazi u Zagreb u službeni posjet, akcijom smo željeli pokazati koliko je licemjerna politika službenog Beograda. Sve to nas neće pokolebati da, službeno ili neslužbeno, obilježimo sve logore na teritoriju Srbije – unatoč bilo srpskom, bilo hrvatskom predsjedniku', najavio je Macut.

Prethodno su, još prošle godine, bivši zatočenici logora u Stajićevu, ali i drugih mjesta zatočenja na teritoriju Srbije, pokušali postavljanjem spomen-ploča obilježiti te lokacije, no to su im službene vlasti onemogućile.