SINDIKAT NOVINARA HRVATSKE

Pošteni HRT bi honorarcima priznao dio prava

20.11.2010 u 13:53

Bionic
Reading

U povodu iznenadnog masovnog otkazivanja suradnje honorarnim suradnicima Hrvatske radiotelevizije, Sindikat novinara Hrvatske ponovo upozorava na nedopustivo velik udio rada na crno u medijima

'Taj se rad prikriva ugovorima o djelu i autorskom djelu te tzv. RPO statusom kojim se honorarce sve češće prisiljava na upis u registar poreznih obveznika. Time se stječe formalno pokriće za raširenu praksu zakidanja medijskih suradnika za temeljna prava iz rada. Honorarni i RPO suradnici (koji su formalno samostalni poduzetnici!) svakodnevno u punom radnom vremenu rade u prostorijama i po nalogu poslodavca i na njegovim sredstvima, ne smiju surađivati s drugim medijima, a zakinuti su za osnovnu sigurnost ugovora o radu koja bi im pripadala s obzirom na način na koji rade za poslodavca', piše u priopćenju koje potpisuje Gabrijela Galić, predsjednica Sindikata novinara.

Primjer honoraraca HRT-a drastičan je zbog broja suradnika te brzine i bezobzirnosti kojom im se prekida višegodišnja suradnja na HRT-u. Iz Sindikata novinara Hrvatske kažu da su godinama pokušavali riješiti pitanje stalnih honoraraca u medijima. Uz pomoć Državnog inspektorata tijekom godina postignuti su određeni uspjesi, i na HRT-u. 'Ali težnja tvrtki za profitom, spremnost honorarnih suradnika da godinama rade ne pitajući za temeljna prava, nebriga državnih tijela da uvedu reda u područje rada – stvorilo je kombinaciju na štetu suradnika. Mnogi od njih i nakon niza godina svakodnevnog honorarnog rada nemaju nijedne godine radnog staža', upozorava Galić.

Osim što se honorarnim i drugim oblicima neformalnog rada zakidaju brojni suradnici u medijima, zakida se i državni proračun, pa bi se nadležna državna tijela morala konačno pozabaviti tim problemom, smatraju u Sindikatu. 'Posebno je žalosno to što je uvođenjem tobožnjih samostalnih poduzetnika koji svakodnevno crnče u medijima i Državnom inspektoratu izbijena iz ruku mogućnost nadzora nad kršenjem radnog zakonodavstva.'

'Ako tvrdimo da pripadamo Europi, podsjećamo da je niz zemalja EU-a počeo priznavati nužna prava iz rada i tzv. neformalnim radnicima – primjerice, pravo na otkazni rok, otpremninu, osnovno socijalno osiguranje. Bilo bi pošteno da i javni HRT svojim dugogodišnjim suradnicima prizna barem nešto od toga. A i u pregovorima o nacionalnom kolektivnom ugovoru za novinare i radnike u medijima, poslodavci bi trebali prestati s praksom da automatski odbacuju obavezu da i stalnim honorarnim suradnicima priznaju nužna prava iz rada', upozorava Sindikat.