PUKNUO MAGISTRALNI VOD

Dio Zagreba bez grijanja još 24 sata

16.02.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Zbog puknuća magistralnog voda 200 tisuća Zagrepčana iz zapadnog dijela grada bez grijanja je od ranog jutra, a po svemu sudeći tako će biti i naredna 24 sata dok se kvar ne otkloni

Da podsjetimo, jutros oko 5.30 sati puknuo je magistralni vod što je uzrokavalo poplavu u postrojenjima HEP -ove toplane u Zagorskoj ulici u kojima je u jednom trenutku bilo 180 centimetara vode i mulja. Gašenje postrojenja uzrokovalo je da 44 tisuće kućanstava ili oko 200 tisuća građana ostane bez grijanja.

'Činimo sve kako bi kvar bio otklonjen i kako bi građani mogli što prije dobiti grijanje. Kada će to točno biti u ovom trenutku nemoguće je reći jer voda i struja zajedno nisu dobitna kombinacija. Nastojat ćemo kvar riješiti unutar 24 sata. U pomoć su nam stigle kolege iz Siska, a a ako bude potrebe doći će i iz Osijeka', kazao je direktor HEP proizvodnje Petar Čubelić.

Iako se špekuliralo da postoji određeni način da se problem premosti, odnosno da se iz istočnog dijela grada pusti dio toplinske energije u HEP-u odbacuju takvu mogućnost i dodaju da sve što u ovom trenutku mogu učiniti je da što prije saniraju nastalu štetu. Iako za to nema službene potvrde nagađa se da je do pucanja cijevi došlo zbog njihove dotrajalosti.

'Što je točno uzrok puknuća kao, kolika je materijalna šteta i to će je platiti utvrdit će se naknadno i to sad nije bitno. Nije bitno čiji su šahtovi i čije su cijevi. To će povjerenstva i komisije utvrditi kad se sve sanira. Najvažnije je da nitko nije nastradao, jer voda je u postrojenjima bila ušla do visine od skoro dva metra, i da 200 tisuća Zagrepčana što prije dobije grijanje', kazao je gradonačelnik Milan Bandić koji je u toplanu stigao s prvim čovjekom Holdinga Ivom Čovićem

No, da je bitno tko će platiti štetu u HEP-u misle drugačije.

'Cjevovod koji prolazi kroz HEP-ov pogon EL-TO nije u vlasništvu HEP-a. On je u vlasništvu 'Vodovoda i odvodnje' i nedvojbeno je da će štetu morati platiti Zagrebački holding koji je zadužen za njegovo održavanje. Teško je govoriti kolika je materijalna šteta. Može biti u stotinma tisuća kuna, a može i u milijunima', rekao nam je izvor iz HEP-a želeći ostati anoniman.