POSJETILI OSIJEK

Antikorupcijski aktivisti analiziraju rad lokalnih vlasti

19.11.2010 u 17:32

Bionic
Reading

Nakon dvije godine dvočlana istraživačka ekipa nevladine organizacije Partnerstvo za društveni razvoj (PSD) opet je posjetila osječku gradsku upravu u potrazi za informacijama o mogućem sukobu interesa. Voditelj istraživanja Munir Podumljak i suradnica Ana Gajzer kažu da je na prvi pogled pristup informacijama poboljšan, ali i da bi gradska uprava mogla ojačati borbu protiv korupcije

'Jedna stvar koja je poboljšana je pristup informacijama o radu gradskih službi', ustvrdio je za tportal nakon prošlotjednog posjeta osječkoj upravi Podumljak, kojega iskustvo uči da u slavonskoj metropoli može očekivati svašta.

Tako je primjerice 2008. godine osječkoj vlasti Mirjana Herceg, predsjednica partnerske udruge Izvor iz Tenje, poslala 14 standardnih pitanja o imenima članova gradskog poglavarstva i stranačkoj pripadnosti, njihovim funkcijama i članstvu u raznim odborima, o trošenju proračunskog novca i zapošljavanju. Umjesto odgovora, dobili su odgovor da avansno uplate 5000 kuna za troškove fotokopiranja. Od osam gradova koji su sudjelovali u istraživanju Osijek je bio najgori i jedini nije odgovorio ni na jedno pitanje, a istraživači su polovične informacije preuzeli iz Vladinih izvora i Narodnih novina.

'Ne samo da su nas spriječili u pristupu informacijama nego su htjeli naplatiti uslugu prije nego što su je odradili, a to je zakonski nemoguće', ističe Podumljak.

Premda su prošli tjedan dobili sve papire koje su tražili i razgovarali s desetak gradskih pročelnika, službenika i oporbenih političara, Podumljak kaže da protiv sukoba interesa u Osijeku preventivno treba donijeti posebne lokalne propise. 'Nacionalno zakonodavstvo nije dovoljno. Da bi se spriječila korupcija u kojoj mogu sudjelovati gradski dužnosnici i službenici, treba donijeti posebne odredbe u statutu i poslovnicima grada', upozorava Podumljak i dodaje da neki gradovi imaju takve odredbe, ali ne i jasan način njihove provedbe.

Na pitanje tportala o tome gradonačelnik Krešimir Bubalo poručio je da osječkoj vlasti dodatni propisi protiv korupcije na lokalnoj razini ne trebaju. 'Uđe li netko u subob interesa – ode glava', slikovito se izrazio. Bubalo dodaje da je gradska vlast transparentna u odlučivanju i da se sve odluke predstavljaju na kolegiju gradonačelnika s pročelnicima i prisutnim novinarima. 'Na sva pitanja medija odgovaramo, a javnu nabavu smo objedinili i učinili je transparentnom. Ova vlast u usporedbi s prethodnom je nebo i zemlja, uopće se ne želim uspoređivati', odgovorio je na pitanje što misli o rezultatima istraživanja prošle gradske uprave koalicije HSP-SDP-HNS na čelu s Antom Đapićem.

Istraživanje o sukobu interesa Partnerstvo za društveni razvoj provest će u još nekoliko hrvatskih gradova, a do kraja godine objavit će i opširan izvještaj o nalazima. Prošli izvještaj pokazao je da je Osijek tada bio najnetransparentniji među osam gradova – gori od Čakovca, Karlovca, Osijeka, Siska, Splita, Udbine, Vukovara i Zagreba.

Tijekom projekta PSD će istražiti stanje u još četiri grada, a to su Čakovec, Sisak, Split i Zagreb, te četiri ministarstva - Ministarstvo financija, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova. Projekt tijekom ove i početkom sljedeće godine financira Europska komisija u okviru IPA pretpristupnog programa.